Efectul blocării Canalului Suez: cotațiile petrolului au crescut cu 4%

benzina carburant alimentare pompa foto pixabay Foto: Pixabay

Cotațiile petrolului au crescut vineri cu 4% din cauza navei comerciale blocate în Canalul Suez, care a restricționat accesul petrolierelor pe ruta Asia – Europa, transmite News.ro. Petrolul a recuperat astfel pierderile accentuate din şedinţa de tranzacţionare de joi, provocate de temerile privind impactul noilor măsuri de carantină legate de Covid-19 din Europa asupra cererii.

Majoritatea statelor europene au luat măsuri restrictive, cu impact major asupra consumului și multor industrii.

Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 4,04%, la 64,45 dolari pe baril, după un declin de 3,8% consemnat joi. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 3,89%, la 60,84 dolari pe baril. Joi, petrolul WTI a fost tranzacţionat în declin cu 4,3%.

Petrolul Brent a încheiat săptămâna cu o creştere de 0,1%, iar petrolul WTI cu un declin de 0,6% (a treia pierdere săptămânală consecutivă).

Tranzacţiile cu petrol au fost volatile în această săptămână. Traderii au luat în calcul durata deblocării uriaşei nave care a eşuat de-a curmezişul Canalului Suez, ceea ce a dus la oprirea în totalitate a traficului vaselor, dar şi efectul noilor măsuri de carantină din Europa, legate de pandemia de coronavirus.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *