El Salvador devine prima țară din lume care adoptă bitcoin ca monedă curentă de plată

bitcoin

El Salvador a cumpărat bitcoin în valoare de 20,9 milioane de dolari, în condițiile în care legea prin care adoptarea criptomonedei ca monedă curentă de plată întră în vigoare în această zi, transmite CNBC.

Într-o serie de tweets publicate luni, președintele Nayib Bukele a afirmat că țara sa a cumpărat în total 400 de bitcoin. Având în vedere prețul criptomonedei la momentul postărilor, valoarea totală a achizițiilor a fost de circa 20,9 milioane de dolari.

“Brokerii noștri vor cumpăra și mai mult pe măsură ce deadline-ul se apropie,” a comentat președintele.

Postările au fost publicate cu câteva ore înainte ca legea bitcoin, adoptată în iunie, să intre în vigoare marți. El Salvador devine astfel prima țară care acceptă bitcoin ca monedă de plată, alături de dolarul american.

Ideea a atras însă critici în țară. Aproape 70% dintre salvadorieni nu sunt de acord cu decizia de a adopta bitcoin ca monedă de plată, potrivit unui sondaj realizat de Central American University.

Partizanii deciziei afirmă că alte țări vor urma calea El Salvador. Guvernul speră că în acest fel va crește gradul de incluziune financiară, într-o țară în care circa 70% din oameni nu au acces la servicii financiare tradiționale.

Banii trimiși în țară de migranți reprezintă peste 24% din produsul intern brut.

Legislația va permite ca prețurile să fie afișate și în bitcoin, iar taxele vor putea de asemenea să fie plătite în critpomonedă.

El Salvador la lansat un portofel digital denumit Chivo prin care cetățenii pot primi un ID pentru a tranzacționa bitcoin. Persoanele care vor folosi acest sistem vor primi o bonificație de 30 de dolari în bitcoin.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.