Elcen va amplasa la CET Progresu un grup nou termic/electric pe gaze și gaz în amestec cu hidrogen de până la 100 MW. Cogenerare de înaltă eficiență și baterii care să stocheze electricitate

centrala gaz, cet, centrala cartier, poluare

Elcen București, producătorul de agent termic și electricitate al Capitalei, a scos la licitație în SICAP un contract de 160.000 de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în vedere unei investiții ce presupune achiziționarea și montarea unui grup nou în cogenerare pe gaze și gaz în amestec cu hidrogen la CET Progresu, centrala care asigură agentul termic în tot sudul Bucureștiului.

Grupul vizat are o capacitate înntre 30 și 100 MWt agent termic și corespondent pe electric, va funcționa cu gaze și, potențial, cu un amestec de gaze și hidrogen, va trebui să meargă la randamente de peste 90% iar motoarele termice vor fi prevăzute și cu baterii, ca să poată porni în cazul lipsei de electricitate.

Studiul de fezabilitate trebuie să analizeze, pe o perioadă de 20 de ani, costul gazelor, evoluția bonusului de cogenerare, prețul estimat al certificatelor de emisii de gaze de seră și prețul apei uzinate. În ce privește partea financiară, consultantul va trebui să expună o soluție care să se bazeze cât mai multe pe finanțare externă nerambursabilă și/sau credite bancare.

Studiul va fi gata în 60 de zile de la semnarea contractul cu ofertantul declarat câștigător. Ofertele se deschid în 13 noiembrie, departajarea lor se face în funcție de preț și de experiența echipei de proiect.

CET Progresu face parte din grupul CET-urilor din București racordate pe partea electrică la sistemul energetic național, iar pe partea de termoficare alimentează cu căldură Capitala. CET Progresu este amplasată în partea de sud a Capitalei, având o suprafață totală de 30 hectare.

Legătura la sistemul energetic național se realizează prin stația de 400/110 kV București-Jilava. CET Progresu se alimentează cu apa brută din Argeș, prin intermediul SPPE-Dragomirești.

Sursa: cet sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *