Elon Musk stârnește panică printre liderii europeni. Mesajele controversate ale miliardarului, ajuns susținător apropiat al lui Donald Trump

elon musk, spacex, tesla, miliardar american, twitter Sursa foto: Patrick Pleul / POOL / AFP

Miliardarul Elon Musk a provocat panică printre liderii europeni, după ce a cerut eliberarea unui personaj controversat de extremă dreaptă din Marea Britanie, și-a declarat sprijinul pentru un partid german de extremă dreaptă și i-a caracterizat drept “dictatori” pe judecătorii de la Curtea Constutuțională din România care au anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, arată o analiză publicată de G4Media. Comentariile celui mai bogat om de pe planetă, unul dintre susținătorii cei mai apropiați ai președintelui ales Donald Trump, indică influența politică tot mai crescută a acestuia la nivel global și anticipează zile grele pentru liderii din diferite țări. 

Campania din Congres

La sfârșitul anului trecut, Elon Musk a întrerupt adoptarea unui proiect de lege bipartizan privind cheltuielile în Statele Unite, forțând republicanii din Camera Reprezentanților să vină cu o nouă propunere pentru a evita o închidere a guvernului de la Washington în perioada Crăciunului.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Acest proiect nu ar trebui să fie adoptat,” a scris Musk pe rețeaua socială X. Miliardarul a avertizat: “Orice membru al Camerei sau Senatului care votează pentru acest proiect scandalos de cheltuieli merită să fie votat afară în 2 ani!” 

“Încetați cu furtul dolarilor de la impozite!” a adăugat Musk.

După ce republicanii au avansat un nou proiect simplificat, Musk a postat pe X o poză cu cele două documente, 1.500 de pagini versus 116 pagini, scriind: “Asta arată cât de mult contează vocea ta! Și având un președinte ca @realDonaldTrump înseamnă că vocea ta este în sfârșit auzită”. 

După ce noul proiect simplificat a căzut la vot in Camera, Musk a scris că documentul era mult mai simplu si corect si a dat vina pe democrați pentru eșec, după ce doar doi democrați au susținut inițiativa legislativă. 

Referindu-se la drama din legislativul american, comentatorii de peste ocean au afirmat că episodul din Congres a arătat influența politică în creștere a lui Musk, un donator uriaș de campanie al republicanilor și promotor al mesajelor prietenoase ale lui Trump pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter pe care a cumpărat-o în 2022. 

Nu este de altfel de mirare că democrații și unii republicani din Statele Unite l-au numit pe Elon Musk “președinte” după ce miliardarul s-a aflat în fruntea campaniei de respingere a proiectului de lege de finanțare guvernamentală, referindu-se la influența patronului Tesla asupra viitorului ocupant al Biroului Oval.

Reamintim că președintele ales l-a numit pe Elon Musk în fruntea “Departamentului pentru Eficiența Guvernului” (Department of Government Efficiency – DOGE), al cărui scop este de a revizui, eficientiza și elimina departamentele, birourile și agențiile guvernamentale federale, în timp ce zeci de mii de angajați federali ar putea fi concediați. El va face echipă în fruntea DOGE cu antreprenorul și Vivek Ramaswamy.

Intervențiile în Europa

Efortul lui Musk de a bloca proiectul de lege privind finanțarea guvernamentală în Statele Unite a reprezentat doar una dintre implicările sale politice recente.

Imediat după realegerea lui Trump la Casa Albă, miliardarul american s-a angajat activ în campanii de influență politică pe continentul european, care au fost primite cu un amestec de surpriză și îngrijorare.

Astfel, el s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban, o figură de frunte a populiștilor europeni, când acesta l-a vizitat pe Trump în Florida luna trecută.

Ulterior, miliardarul Musk a comentat situaţia alegerilor din România, apreciind că un judecător nu poate anula scrutinul fără a fi considerat “dictator”.

Realizatorul Mario Nawfal s-a referit într-o postare pe reţeaua de socializare X la situaţia alegerilor prezidenţiale din România, apreciind că acestea “se desfăşurau normal până când instanţa supremă a anulat rezultatele, invocând o presupusă «interferenţă rusă»”.

“Decizia şocantă a Curţii a venit după ce un critic de extremă dreaptă al NATO a câştigat în mod neaşteptat primul tur. Preşedintele Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să demisioneze, rămâne acum în funcţie până la o nouă alegere, probabil în martie 2025 (…) Între timp, partidele pro-europene nu reuşesc să se pună de acord cu privire la formarea unui guvern, grupurile de extremă-dreapta iau amploare, iar ratingul de credit al României tocmai a fost afectat”, a scris realizatorul, la care Musk a comentat: “Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator?”.

Reamintim că, la 6 decembrie, cu doar două zile înainte de turul al 2-lea al scrutinului prezidențial, Curtea Constituțională (CCR) a decis în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale din România. Decizia a venit după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui “actor statal” în campania candidatului pro-rus, cu retorică legionară Călin Georgescu.

CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, ceea ce înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.

După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte, citând Articolul 83, alineatul 2 din Constituție: Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales”.

După Ungaria și Romania, a venit rândul Marii Britanii și al Germaniei, în cazul cărora CEO-ul Tesla a făcut o serie de declarații controversate în sprijinul mișcărilor de extremă dreapta din aceste țări.

El a declarat că ar putea investi peste 127 de milioane de dolari în partidul britanic Reform U.K. condus de Nigel Farage – un prieten de lungă durată al lui Trump, care l-a întâlnit pe Musk luna trecută și a discutat despre posibila donație.

De asemenea, Musk a spus că partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este singurul care “poate salva Germania”, respingând ideea că partidul ar fi “extremist de dreapta”.

Musk nu a pierdut timp la începutul noului an și a criticat din nou guvernul britanic, cerând eliberarea lui Tommy Robinson, pseudonimul lui Stephen Yaxley-Lennon. 

Robinson a fost membru al English Defence League, o mișcare socială britanică descrisă drept rasistă și islamofobă de media și analiștii de stânga din Marea Britanie. Stânga de la Londra afirmă că el este unul dintre cei mai proeminenți activiști de extremă dreapta din Marea Britanie, însă Robinson spune că e doar un “patriot” care se opune invadării Angliei de către “valurile necontrolate de imigranți”, în timp ce “autoritățile persecută în mod deliberat și închid ilegal pe oricine se pronunță împotriva agendei lor globaliste”.

În prezent, Robinson ispășește o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru sfidarea instanței, după ce a difuzat un documentar despre care un judecător a declarat că conținea afirmații defăimătoare despre un refugiat sirian în vârstă de 15 ani. Aceasta este a cincea condamnare la închisoare pentru Robinson.

Musk a postat pe X întregul documentar, cu o durată de o oră și 45 de minute, împreună cu mesajul: “De ce este Tommy Robinson închis în izolare pentru că a spus adevărul? Ar trebui eliberat, iar cei care au acoperit această nedreptate ar trebui să-i ia locul în acea celulă”. Ulterior, miliardarul a cerut: “Eliberați-l pe Tommy Robinson!”.

Musk a făcut aceste comentarii în timp ce a afirmat că Keir Starmer, actualul premier laburist de la Londra, nu a tratat cu seriozitate problema grupurilor de abuzatori de copii pe când era șeful serviciului britanic de urmărire penală.

Articolul integral AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.