Elsaco și Energomontaj vor construi în Râmnicu Vâlcea o termocentrală pe gaze de 145 MW pe platforma CET Govora

Matei Ionescu apr. 2, 2025 1 comentarii 4305 vizualizări
CET Palas

Asocierea românească Elsaco-Energomontaj este câștigătoarea unei licitații organizate de Municipiul Râmnicu Vâlcea pentru construcția unei termocentrale în cogenerare pe gaze cu o capacitate de 145 de MW pe platforma CET Govora, cu o ofertă de 534 milioane lei, potrivit datelor din SICAP. Finanțarea vine din fonduri europene, programele POIM și POIS (intermediate de Ministerul Dezvoltării). Acestui contract i se adaugă unul mai mic, de 70 milioane lei, pentru construcția unei mici termocentrale pe biomasă cu o capacitate de 5 MW termici și 1,8 electrici, pe aceeași platformă.

Centrala pe gaze se va lega direct la Sistemul Național de Gaze, printr-un racord nou realizat de Transgaz, și la Sistemul Energetic Național, prin intermediul stației Govora a Transelectrica.

Durata de execuție este de 25 de luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026. Contractul presupune și timp de 24 de luni, de la recepția lucrării, pentru garanție și notificarea defectelor.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

În prezent, municipiul Râmnicu Vâlcea are asigurat agentul termic de la centrala CET Govora, care funcționează mai ales cu cărbune, câteodată cu păcură. Date fiind normele draconice de mediu stabilite de UE, noua centrală va urma să preia acest rol din 2027.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Construirea centralei de cogenerare la CET Govora a fost aprobată în CJ Vâlcea, la începutul anului trecut, fiind denumită atunci „prioritate zero” pentru județ.

„Anul acesta, vom investi în infrastructura de mediu cea mai mare parte din fondurile pentru dezvoltare, respectiv suma de 106 de milioane euro. Banii se vor folosi pentru demararea unuia dintre proiectele noastre de anvergură: modernizarea, retehnologizarea şi extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Investiţia are o valoare totală de 140 milioane euro şi se va derula pe parcursul a trei ani.

O sumă importantă (circa 11 milioane de euro) va merge şi către alte investiţii în protecţia mediului, cum ar fi înfiinţarea centrelor de colectare prin aport voluntar, în trei zone ale judeţului, un proiect pentru care CJ Vâlcea a obţinut finanţare europeană”,  arăta preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.

Înființată în 1994, compania Elsaco Electronic activează ca integrator de sisteme și furnizor de servicii de inginerie pentru industria energetică și a apei, cu accent pe construcția/reabilitarea termocentralelor, rețelelor de termoficare, stațiilor de tratare/epurare apă, urmărind creșterea eficienței energetice și economisirea resurselor. Ea este contractor general și pentru realizarea unei termocentrale la Arad, care să deservească rețeaua termică locală. Firma este condusă de omul de afaceri botoșănean Valeriu Iftime.

Compania bucureșteană Energomontaj a fost înființată în 1962 cu scopul de a monta centralele electrice care se construiau în România fiind urmașa Întreprinderii Electro-montaj care cuprindea formațiile de montaj mecanic și electric din România, înființată în anul 1949.

Firma are un portofoliu uriaș pe piața lucrărilor de montaj în centralele termo-, hidro- și nuclearo-electrice. În 2020, fabrica  fost demolată și terenul vândut însă compania a rămas activă prin echipa sa de specialiști și knowhow.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.