Elveţia a imobilizat active şi rezerve de 7,6 miliarde de euro aparţinând Băncii Centrale a Rusiei

Bani-euro-seif-Pexels-e1569327442746

Elveţia a imobilizat active şi rezerve – în valoare de 7,4 miliarde de franci elveţieni (aproximativ 7,6 miliarde de euro) – aparţinând Băncii centrale a Rusiei, anunţă miercuri Ministerul elveţian al Economiei (SECO), o decizie istorică, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Aceasta este o nouă etapă în sancţiuni anunţate de către Confederaţia helvetică împotriva Rusiei.

Elveţia a interzis tranzacţii legate de gestionarea rezervelor şi activelor Băncii centrale ruse începând de la 25 martie 2022.

”Valorile patrimoniale ale Băncii centrale a Federaţiei ruse sunt, aşadar, active imobilizate”, precizează ministerul.

Negocoeri se află în curs în Uniunea Europeană (UE) în vederea unei eventuale folosiri a activelor instituţiei emitente a Federaţiei ruse în vederea unor investiţii şi alocării veniturilor acesteia reconstrucţiei Ucrainei.

”Elveţia urmăreşte dosarul îndeaproape”, subliniază ministerul.

Aceste fonduri ale Băncii centrale ruse nu sunt incluse în activele şi valorile în sumă de 7,5 miliarde de franci elveţieni ”îngheţate” în Elveţia care sunt ”proprietatea sau sub controlul unor persoane, întreprinderi sau entităţi vizate de sancţiuni”, precizează ministerul elveţian.

Elveţia – în mod tradiţional neutră – a decis, la patru zile după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, să se alinieze sancţiunilor Uniunii Europene (UE) impuse Moscovei, care obligă băncile să transmită informaţii despre clienţii sau întreprinderile vizate.

Acesta este şi cazul obligaţiei de a declara cu privire la Banca centrală a Rusiei.

Aceste declarări sunt obligatorii şi au loc trimestrial, însă, ”în cazul unei pierderi sau pagube excepţionale şi neprevăzute, declararea la SECO nu suferă nicio întârziere”, precizează autorităţile elveţiene în acest comunicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *