Energia solară ar putea să asigure 45% din consumul de electricitate în Statele Unite până în 2050, față de doar 3% în 2020, afirmă un raport al administrației Biden, citat de Le Figaro. Pentru a ajunge la acest obiectiv este însă nevoie de „reduceri de costuri importante, de susținerea politicilor publice și de o electrificare la scară mare”, explică departamentul american al Energiei.
În 2020, panourile fotovoltaice și centralele solare termice au produs puțin sub 80 de gigawați (GW) în Statele Unite, reprezentând circa 3% din cererea de electricitate. Pentru a se atinge ambițiosul obiectiv anunțat, este nevoie de majorarea capacității cu 30 GW în fiecare an până în 2025 și cu 60 GW pe an între 2025 și 2030.
Administrația Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una dintre prioritățile sale, mizează pe vastele planuri de investiții în infrastructuri care sunt încă discutate în Congres. „Studiul arată că energia solară, sursa noastră de energie curată cea mai ieftină și cu creșterea cea mai rapidă, ar putea să producă suficientă electricitate pentru a alimenta toate locuințele din Statele Unite până în 2035 și să angajeze în același timp până la 1,5 milioane de persoane”, a comentat ministrul Energiei, Jennifer Granholm.
Potrivit scenariului dezvoltat de Departament, energia solară ar putea reprezenta până la 37% din electricitate în 2035, restul urmând să fie asigurat de energia eoliană (36%), energia nucleară (11%-13%), energia hirdor (5%- 6%), biomasă și geotermală (1%). În 2020, energiile regenerabile furnizau 21% din producția de electricitate, restul fiind produs de gazul natural (40%), nuclear (20%) și cărbune (19%).