Ethereum va suferi un upgrade major în 4 august, care va modifica oferta și va corecta taxele de tranzacții

card, visa, criptomonede, ethereum

Ethereum, a doua cea mai mare rețea blockchain din lume, are programată în 4 august o ajustare tehnică care va modifica în mod considerabil modul în care se derulează tranzacțiile, va reduce oferta de token-uri ether și ar putea conduce la o majorare sensibilă a prețului, scrie agenția Reuters.

Acest upgrade, denumit Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559, este similar, potrivit analiștilor, cu procesul de “halving” al bitcoin, prin care se reduce periodic oferta de bitcoin. Fiecare astfel de proces a condus la majorarea cotației celei mai importante criptomonede.

În timp ce bitcoin este preferată în ecosistemul digital ca rezervă de valoare, Ethereum a devenit cea mai importantă infrastructură financiară, cu tranzacții zilnice de peste 12 miliarde de dolari.

Andrew Keys, managing partner la DARMA Capital, crede că upgrade-ul care va fi operat săptămîna viitoare și un altul programat în primul trimestru din 2022 ar putea conduce la o apreciere de cinci ori a prețului ether. Vineri, ether era cotat la 2.393 dolari, în creștere cu 3,95%.

Ce este EIP 1559?

EIP-1559 este un upgrade al softului care modifică fundamental modul în care sunt derulate trazacțiile pe Ethereum, oferind prețuri clare pentru taxele pe tranzacții care sunt plătite minerilor pentru a le valida și „arzând” o mică parte din aceste token-uri, care vor fi astfel permanent scoase din circulație.

În prezent, o persoană sau o entitate care încearcă să deruleze o tranzacție pe rețeaua Ethereum trebuie să plătească un așa-numit “gas fee” în ether minerilor, pentru a le procesa tranzacțiile.

Dar taxa exactă pentru o tranzacție nu este clară iar actorii pieței afirmă că nu se poate cunoaște în prealabil acest cost.

Acest lucru aduce două probleme, spune Matt Hougan, chief investment officer la Bitwise Asset Management.

“În primul rând, introduce o incertitudine majoră în a ști dacă tranzacția ta va fi procesată în timp util,” arată el. “În al doilea rând, oamenii plătesc mai mult deoarece nu știu prețul de compensare și licitează prea sus pentru a se asigura că tranzacția este procesată”.

EIP-1559 schimbă acest mecanism prin stabilirea unei “taxe de bază” care va fi plătită minerilor pentru fiecare tranzacție, dintre care o parte va fi arsă. Participanții pot include și un “bacșiș” la această taxă de bază pentru a accelera procesul, dacă doresc.

Matt Hougan crede că EIP-1599 va reduce rata inflației în sistem de la 4% la 3% pe an. În opinia sa, EIP 1559 ar trebui majoreze tranzacțiile pe rețeaua Ethereum și gradul de utilizare a ether-ului, ceea ce ar putea conduce la un val de investitori instituționali pe piață.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *