Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR: Statul român se împrumută la greu. O să vină ziua în care piața o să spună „voi cum plătiți?”/ România nu poate lua cele 80 de miliarde de euro de la UE

bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat sâmbătă la Digi24 că „statul român se împrumută la greu” și că o să vină ziua în care piața o să se întrebe cum va plăti România datoriile, mai ales ținând cont că țara noastră nu poate lua cele 80 de miliarde de euro de la UE.

Eugen Radulescu, BNR/ Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

„Prosperitatea din România cred că va continua să crească. Cred că suntem în momentul maxim al prosperității. Într-adevăr PIB-ul este clar cel mai mare din istorie. Suntem la 80% din media europeană. Iar aici sunt luați toți românii, inclusiv cei care sunt în străinătate. Și decât acești 80% se împart de fapt în realitate la mai puțini oameni și atunci e mai mult decât 80%. Suntem la 90% față de consumul din UE. Dar ne îndatorăm foarte mult, diferența este în îndatorare. Statul se împrumută la greu. Și are să vină ziua în care piața are să spună „stai puțin, dar voi cum plătiți?””, afirmă Eugen Rădulescu.

Consilierul guvernatorului BNR spune că România nu va putea lua toate cele 89 de miliarde de euro disponbiile din fonduri europene. „N-o să le aibă pe toate. România are încă piețele deschise. Dar să știți că piețele astea sunt deschise inclusiv din cauză că piețele așteaptă ca România să ia cei 80 de miliarde. Dar nu-i poate lua”, consideră el.

Eugen Rădulescu este de părere că viitorul Guvern va trebui să adopte măsuri nepopulare. „Depinde foarte mult de viitorul guvern, dacă va îndrăzni să găsească soluții și dacă va avea nu numai imaginație ș.a.m.d. Dar dacă va avea și curaj politic să adopte măsuri care nu pot fi populare. Va trebui ca datoria publică să înceapă să scadă. Va trebui ca deficitul bugetar să înceapă să scadă. Guvernul actual promite că obține de la Uniunea Europeană posibilitatea de a reduce deficitul de la cât e acum la 3% în 7 ani. Cât e acum? Asta se vorbea că un deficit de la vreo 6%. Acum e vreo 8%”, susține Rădulescu.

Consilierul guvernatorului mai spune că nici euro nu mai poate sta mult sub 5 lei, în acest ritm, dacă Guvernul „nu ia taurul de coarne”. Întrebat cât mai ține euro sub 5 lei, Rădulescu a răspuns: „Nu foarte mult, dar depinde foarte, foarte tare de cum va arăta configurația bugetară pentru anul viitor, în cazul în care Guvernul va apuca taurul de coarne și va adopta măsuri credibile. Măsurile credibile pe care le adopta un Guvern pentru reducerea deficitului bugetar se pot traduce și într-o stabilitate bună a cursului valutar. În cazul în care măsurile vor fi să nu mai cheltuim, să nu mai cumpărăm toner pentru imprimante și nici să nu mai dăm toată benzina pe care o doresc comunele, nu o să iasă mai mult”, a conchis el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.