Eurobarometru: Creșterea prețurilor, inflația și costul de trai, principalele preocupări ale românilor. Doar 6% dintre cei care locuiesc în orașe mari consideră că în România situația este una foarte bună

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Creșterea prețurilor, inflația și costul de trai sunt principalele preocupări ale românilor după doi ani de pandemie și unul de război în Ucraina, potrivit celui mai recent sondaj eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în perioada ianuarie-februarie 2023. 25% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani declară că sunt îngrijorați cu privire la sistemul educațional, în timp ce pentru 34% dintre cei cu vârste între 65-74 de ani pensiile sunt a doua mare îngrijorare.

Întrebați cum ar aprecia situația generală din România în prezent, 72% dintre români declară că situația este proastă și foarte proastă, un procent în creștere față de jumătatea anului 2022, când era de 66%. În mod surprinzător, doar 6% dintre cei care locuiesc în orașe mari consideră că în România situația este una foarte bună.

Potrivit eurobarometrului, pe plan personal și național, situația financiară proprie (22%) și cea economică a țării (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17%, atât la nivel personal, cât și național). În ceea ce privește Uniunea Europeană, românii clasează situația internațională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Majoritatea românilor consideră că propria situație financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăți (36%) în următorul an, percepție ce se extinde și la nivel național (31 și, respectiv, 41%) și european (32 și, respectiv, 34%).

Barometrul mai arată că românii sunt mulțumiți de modul în care Uniunea Europeană a gestionat răspunsul la invazia rusă din Ucraina (58%) și sunt în favoarea impunerii de sancțiuni Rusiei (67%), interzicerii anumitor instituții mass-media ruse în UE (61%), finanțării achiziției de echipamente militare pentru Ucraina (55%), furnizării de ajutor umanitar celor afectați de război (71%) sau primirii în Uniune a refugiaților ucraineni (72%). Ei consideră că invazia rusă reprezintă o amenințare la adresa securității atât a Uniunii Europene (69%), cât și a propriei țări (71%). De asemenea, ei apreciază că războiul are impact atât asupra propriei situații financiare (66%, cât și asupra situației economice naționale (69%).

„Aproape jumătate dintre români (49%) consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, comparativ cu media europeană care este de 66%. Întrebați dacă sunt mulțumiți cu viața pe care o au, 58% dintre români au răspuns că sunt mulțumiți, în timp ce media europeană este de 83%. Luând în considerare contextul economic actual inflaționist și de creștere a prețurilor, putem observa o scădere a numărului de români care consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, comparativ cu vara anului 2022 (43% față de 54% în 2022). Doar 7% apreciază situația financiară a gospodăriei ca fiind foarte bună. La nivelul Uniunii Europene, 69% dintre cetățeni consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, fiind aproape la același nivel ca în vara anului 2022”, arată barometrul.

Barometrul precizează că anul 2022 a fost marcat de creșterea prețurilor la energie și impredictibilitatea emiterii facturilor din parte furnizorilor, aspect care a dus la o nesiguranță în rândul populației. În acest context, 64% dintre români declară că au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, comparativ cu o medie europeană semnificativ mai ridicată de 81%. 

„În prezent, 63% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită în România, aproape la același nivel ca în vara anului 2022. Media Uniunii Europene se situează la 61% pentru același răspuns. Românii cu vârste între 55-74 de ani sunt cei mai nemulțumiți în această privință (70%), în timp ce doar 53% dintre tineri (15-24 de ani) au aceeași părere. 69% dintre cel care consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită declară că au dificultăți în a-și plăti facturile curente și 72% nu sunt mulțumiți de viața lor”, potrivit documentului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cam umflate cifrele cu bunăstarea. Cred că și alea cu ajutorul dat Ucrainei ar trebui revizuite.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.