Euroins se pregătește să își ceară insolvența/ FGA, administratorul interimar, a convocat AGA pe 30 mai 2023/ ASF a cerut deja falimentul Euroins, procesul începe pe 28 aprilie 2023

Euroins Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O nouă cerere de insolvență în cazul Euroins România urmează a fi depusă de administratorul interimar al societății, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

În acest scop, Fondul a convocat AGA pe 30 mai 2023, potrivit unui anunț de presă. Astfel, ședința AGA este convocată “având în vedere scăderea accelerată a activelor lichide ale societății ca urmare a executărilor silite împotriva Euroins România într-un număr de 2.114 dosare execuționale în perioada 17.03.2023 – 18.04.2023, obligațiile de plată scadente ale fostului asigurător la data de 20.04.2023, respingerea cererii de suspendare a executărilor silite prin sentința din data de 29.03.2023 pronunțată în Dosarul 8813/3/2023/a1 al Tribunalului București, precum și respingerea cererii de suspendare provizorie a efectelor Deciziei ASF 262/2023 prin sentința din data de 24.04.2023 pronunțată în Dosarul 2670/2/2023 aflat pe rolul Curții de Apel București”.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras, pe 17 martie 2023, autorizația societății de asigurări Euroins, a anunțat instituția într-un comunicat de presă. Inițial, falimentul a fost anunțat pe surse.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, arată comunicatul Autorității.

ASF susține că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.

„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.

Euroins, potrivit datelor valabile pentru primele nouă luni din 2022, era liderul pieței de asigurări auto, cu o cotă de 31%.

Între timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a formulat, pe 18 aprilie, cererea de faliment împotriva Euroins România, fostul lider RCA, care a intrat în insolvență, potrivit unei decizii de la Tribunalul București. Primul termen a fost stabilit pentru vineri, 28 aprilie 2023.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *