Bruxelles-ul dorește să crească achizițiile de bunuri americane cu 50 de miliarde de euro pentru a aborda „problema” din relația comercială, a declarat negociatorul principal al UE, adăugând că blocul face „anumite progrese” în vederea încheierii unui acord, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, Maroš Šefčovič, comisarul UE pentru comerț, a sugerat într-un interviu acordat Financial Times că blocul comunitar nu va accepta ca Washingtonul să mențină tarifele de 10% la mărfurile sale drept o soluție echitabilă la negocierile comerciale.
La începutul lunii iulie, UE și mai multe țări urmează să fie supuse unor tarife vamale ridicate, ceea ce face ca blocul comunitar să se întreacă pentru a evita un război comercial transatlantic în toată regula.
SUA și UE au făcut progrese prin mai multe runde de negocieri în persoană și telefonice de când președintele Donald Trump a impus, apoi a întrerupt, tarife de 20% asupra blocului, a declarat Sefcovic. El a adăugat că „ambiția sa” este încă de a ajunge la un acord „echilibrat și echitabil” cu Casa Albă.
Šefčovič a declarat că argumentul-cheie pe care îl prezintă reprezentantului comercial al SUA, Jamieson Greer, și secretarului pentru comerț, Howard Lutnick, este luarea în considerare a exporturilor americane de servicii către UE, ceea ce ar aduce deficitul comercial global cu Europa la doar aproximativ 50 de miliarde de euro.
Acesta ar putea fi acoperit rapid prin acorduri de cumpărare a mai multor gaze și produse agricole americane, a spus el.
„Dacă deficitul este de 50 de miliarde de euro, cred că putem rezolva această problemă foarte rapid prin achiziții de GNL, prin unele produse agricole, cum ar fi soia, sau în alte domenii”, a declarat Sefcovic.
„Ceea ce este foarte important este că eu cred că ne înțelegem reciproc puțin mai bine, care este poziția lor, de unde vin ei? Și cred că ei ne înțeleg un pic mai bine”, a adăugat el. „Cred că avem un pic mai multă înțelegere asupra cifrelor”.
Dar el a avertizat că ar fi „foarte dificil” să se ajungă la un acord care să fie „în mod clar bun și acceptabil pentru statele noastre membre și pentru Parlamentul European”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
La 2 aprilie, Trump a impus un tarif suplimentar minim de 10% pentru aproape toate țările, propunând în același timp taxe suplimentare „reciproce” pentru unii parteneri comerciali, inclusiv 20% pentru UE. Trump a suspendat ulterior măsurile suplimentare „reciproce”, acordând partenerilor 90 de zile pentru a negocia.
Sefcovic a declarat că taxele potențiale combinate amenințate de Trump împotriva UE erau „cifre astronomice . . am comunicat în mod clar acest lucru SUA: „acest lucru este nedrept, acest lucru este incorect”.
Întrebat dacă ar accepta o taxă de 10% ca nivel minim în cadrul negocierilor comerciale, Sefcovic a declarat că UE consideră că acesta este un „nivel foarte ridicat”, sugerând că blocul nu s-ar mulțumi cu un acord care să mențină tarifele la acest nivel.
De la anunțarea pachetului de tarife, care a zguduit piețele bursiere globale și a afectat dolarul și costurile de împrumut ale SUA, Trump a atenuat unele dintre măsuri, oferind excepții pentru sectoare precum industria auto.
„Văd că au existat unele, să spunem, ajustări sau corecții”, a declarat Šefčovič. „Sunt sigur că nu am fost singurul care a subliniat unele dintre consecințele potențial negative”.
Tarifele „reciproce” de 20% impuse de Trump împotriva UE s-ar fi adăugat tarifelor sectoriale de 25% asupra oțelului, aluminiului și automobilelor din UE, care rămân în vigoare.
În schimbul acestei amânări parțiale, UE a amânat până la 14 iulie aplicarea de tarife de retorsiune pentru 21 de miliarde EUR de produse americane, inclusiv motociclete Harley-Davidson, carne de pasăre și îmbrăcăminte.
Comisia Europeană negociază măsurile comerciale în numele celor 27 de state membre ale UE. Šefčovič a declarat că toate capitalele „doresc ca noi să negociem”, dar sunt pregătite să susțină măsuri de retorsiune suplimentare în cazul în care nu se ajunge la un acord.
Miercuri seară, Comisia a informat în privat ambasadorii statelor membre cu privire la domeniile în care ar putea oferi stimulente SUA, dar și cu privire la pregătirile pentru un potențial nou pachet de tarife împotriva Americii.
„Nu va fi ușor, dar vom lucra meticulos cu fiecare stat membru pentru a avea un răspuns solid, care să beneficieze de sprijin unanim”, a declarat Šefčovič.
Comisarul slovac veteran, care a declarat că este în contact permanent cu negociatori din alte țări care încearcă, de asemenea, să ajungă la un acord cu Trump, a declarat că UE este, de asemenea, dispusă să colaboreze cu SUA pentru a ajuta la abordarea impactului creșterii exporturilor din China ca o îndulcire pentru un acord comercial.
„Credem că putem realiza de fapt multe împreună, în special supracapacitatea de oțel și aluminiu, lucrând împreună la semiconductori, depășind dependențele de materii prime critice”, a spus el.