Europa încearcă să contracareze SUA și China în domeniul inteligenței artificiale: marile corporații franceze Atos şi Thales se aliază și înființează cea mai mare companie europeană de big data şi inteligenţă artificială pentru apărare şi securitate

viitor, inteligenta artificiala, creier, computer

Companiile multinaționale Atos şi Thales, cu sediul în Franța și capital majoritar francez, se aliază într-o mutare surprinzătoare pentru piața digitală și anunţă crearea Athea, o societate mixtă care va dezvolta o platformă suverană de big data şi inteligenţă artificială pentru jucătorii din sectorul public şi privat din comunităţile de apărare, informaţii şi securitate internă a statului, potrivit News.ro.

Compania va fi cea mai mare companie europeană de big data şi inteligenţă artificială pentru apărare şi securitate.

Acesta e unul dintre primii pași din Europa în crearea de corporații globale care să poată rivaliza cu companiile din SUA și China, lideri în domeniul inteligenței artificiale.

Anterior, cele două companii au semnat, de asemenea, contractul de optimizare şi pregătire a lansării la scară largă a platformei Artemis cu Agenţia Franceză pentru Achiziţii în Apărare. Noua societate mixtă va deservi iniţial piaţa franceză.

”Acest joint venture va pune în comun investiţiile, expertiza şi experienţa companiilor pentru a răspunde rapid şi eficient cererii de inovaţie. Athea va colabora cu un ecosistem de companii mari, IMM-uri, start-up-uri şi institute de cercetare specializate în big data şi inteligenţă artificială”, arată companiile.

Împreună cu Agenţia Digitală pentru Apărare recent creată, entitatea comună va oferi, de asemenea, soluţii sigure şi blocuri tehnologice deschise şi modulare, care încurajează colaborarea şi stimulează ecosistemul industrial şi suveran, pentru a sprijini dezvoltarea de aplicaţii de încredere. „Capacităţile de date sensibile au devenit o problemă de suveranitate pentru agenţiile de stat. Prin combinarea expertizei a doi jucători majori în domeniul apărării şi tehnologiilor digitale cu flexibilitatea unei entităţi dedicate, Athea va genera un potenţial imens de inovaţie şi va stimula ecosistemul industrial şi de apărare, inclusiv start-up-uri inovatoare, pentru a satisface nevoile agenţiilor guvernamentale ale altor actori din sector. Acest nou joint venture Atos şi Thales reprezintă o oportunitate ce combină o înţelegere cuprinzătoare a problemelor de apărare şi securitate cu care se confruntă statele europene cu accesul la cele mai noi inovaţii în domeniul big data şi al inteligenţei artificiale”, a declarat Pierre Barnabé, senior executive vice president, Big Data and Cybersecurity, Atos.

Atos este lider global în transformare digitală, având peste 105.000 de angajaţi şi venituri anuale de peste 11 miliarde euro. Compania ocupă prima poziţie la nivel european în domeniile securităţii cibernetice, cloud şi performance computing. Grupul oferă soluţii personalizate end-to-end, pentru toate industriile din 71 de ţări. Atos este o societate europeană (Societas Europaea), listată la Bursa de la Paris cu indicele bursier CAC40. Compania operează sub mărcile Atos şi Atos|Syntel, potrivit News.ro.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *