Europa acordă producătorilor de automobile mai mult timp pentru a îndeplini obiectivele privind emisiile, potrivit publicației Motor1.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În loc să fie obligate să se conformeze până la sfârșitul acestui an, companiile auto au acum la dispoziție încă doi ani pentru a-și reduce emisiile medii de CO₂ la nivelul întregii flote.
Parlamentul European a votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a permite producătorilor de automobile să își îndeplinească obiectivele pe baza emisiilor medii pentru perioada 2025-2027, și nu doar pentru 2025.
Anul acesta marchează începutul unui obiectiv de reducere anuală de 15% pentru perioada 2025-2029 în comparație cu intervalul 2020-2024.
Din 2030, UE va impune un obiectiv și mai strict privind emisiile la nivelul întregii flote, de 49,5 g/km, urmat de un obiectiv ambițios de 0 g/km din 2035.
Din punct de vedere tehnic, motoarele pe benzină și diesel nu vor fi interzise complet până la mijlocul deceniului următor. Totuși, dacă combustibilii sintetici sau motoarele cu combustie pe bază de hidrogen vor avea o influență semnificativă în următorii 10 ani, oamenii ar putea să se pregătească să renunțe la noile vehicule cu motor cu ardere internă în țările din Uniunea Europeană.
Producători auto
Rolf Woller, șeful departamentului de trezorerie și relații cu investitorii din cadrul Grupului Volkswagen, a estimat la începutul acestui an că societatea s-ar fi putut confrunta cu amenzi în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru depășirea emisiilor.
Stellantis, a avertizat la sfârșitul anului trecut că ar putea reduce producția de vehicule pe gaz și diesel pentru a evita ratarea obiectivelor privind emisiile de CO₂.
Șeful Renault, Luca de Meo, și-a exprimat și el îngrijorarea, estimând că producătorii de automobile ar putea plăti împreună amenzi în valoare de 15 miliarde de euro.
Totuși, nimic nu împiedică companiile auto să construiască vehicule cu emisii ridicate. Spre exemplu, Mercedes poate vinde cât de multe sedanuri S-Class V-12 dorește, dar trebuie să le compenseze cu hibrizi plug-in și mai ales cu vehicule electrice.
Producătorii care nu dispun de game robuste de vehicule electrice sunt în pericol. Mazda, de exemplu, a trebuit să renunțe la motorul de 2,0 litri de pe MX-5 Miata în Europa, lăsând doar versiunea mai mică de 1,5 litri.
În ultimii ani, taxele pe mașinile cu emisii ridicate au crescut vertiginos în mai multe țări europene.