Europa și-a redus cererea de gaze cu un sfert, în noiembrie, pentru a scăpa de dependența de Rusia

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Țările UE au redus cererea de gaze cu un sfert, în noiembrie, chiar și în condițiile în care temperaturile au scăzut, aceasta fiind cea mai recentă dovadă că blocul european reușește să își reducă dependența de energia rusească de la invazia Moscovei în Ucraina, scrie Financial Times.

Datele provizorii ale companiei de analiză a materiilor prime ICIS au arătat că luna trecută cererea de gaze în UE a fost cu 24% sub media pe cinci ani, după o scădere similară în octombrie.

Țările europene au încercat să își reducă dependența de gazul și petrolul rusesc prin găsirea unor surse alternative sau prin schimbări pentru a reduce cererea. Acestea au fost ajutate de o toamnă neobișnuit de caldă, deși în ultimele două săptămâni temperaturile au scăzut mai aproape de nivelurile normale.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În Germania și Italia, cele mai mari două țări consumatoare de gaze din UE, cererea a scăzut cu 23% și, respectiv, 21% în noiembrie, potrivit ICIS. În Franța și Spania, aceasta a scăzut cu mai mult de o cincime, iar în Olanda cu puțin peste o treime.

„Industria determină, proporțional, cele mai mari reduceri ale consumului de gaze, iar acest lucru este în întregime rezultatul unei stabiliri clare a prețurilor de pe piață”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist principal pentru gaze în Europa la ICIS. Prețul ridicat al gazului a „descurajat” utilizarea, a adăugat el.

De asemenea, Europa a impus noi restricții radicale asupra exporturilor de petrol ale Rusiei pentru a limita utilizarea acestei surse de energie.

Interdicția UE privind importurile de petrol rusesc pe cale maritimă a intrat în vigoare luni. Între timp, liderii G7 au convenit să lanseze o așa-numită plafonare a prețurilor, care are ca scop menținerea fluxului de petrol rusesc către țări precum India și China pentru a evita crearea unor penurii generalizate, dar numai dacă țițeiul este vândut la mai puțin de 60 de dolari pe baril pentru a reduce veniturile Moscovei.

Cu toate acestea, directorii din industrie și analiștii au avertizat că, în lipsa unei scăderi suplimentare a cererii și a unor importuri mai mari de GNL, penuria de gaze ar putea persista ani de zile în Europa.

„Cererea va trebui să fie mai mică decât nivelurile de dinaintea războiului [Rusia-Ucraina] pentru a avea suficiente stocuri” pentru iarna viitoare, a declarat Alex Tuckett, șeful departamentului economic al companiei de consultanță CRU Group. „Întrebarea este cât de mare va fi reducerea cererii și cât de dureroasă va fi”.

Scăderea cererii a însemnat că instalațiile de stocare a gazelor din UE erau la 95% din capacitate la jumătatea lunii noiembrie, potrivit organismului industrial Gas Infrastructure Europe, aproape de un maxim istoric. De asemenea, intrările record de GNL în regiune au ajutat.

Însă vremea mai rece din ultimele săptămâni a crescut cererea, iar instalațiile de depozitare sunt acum la o capacitate de aproximativ 93%.

În același timp, prețurile au crescut. Contractele futures olandeze pe gaz TTF, contractul de referință la nivel european, se tranzacționează aproape de 150 de euro pe megawatt oră, cel mai ridicat nivel din mai bine de o lună, dar totuși doar la jumătate față de cei 300 de euro/MWh pe care i-au atins pentru scurt timp în august.

Prețurile mai mari la gaze reprezintă o povară pentru gospodării și întreprinderi, dar au permis Europei să atragă volume record de GNL datorită primei pe care o plătește față de alți cumpărători.

Datele ICIS arată că Europa și Regatul Unit au importat 11,14 milioane de tone de GNL în noiembrie, un record lunar, și sunt pe cale să primească 12,2 milioane de tone în decembrie.

Marzec-Manser a adăugat o notă de precauție cu privire la plafonarea planificată de Europa a prețurilor la gaze.

„Orice măsură de plafonare a prețurilor angro la gaze ar putea pune în pericol capacitatea Europei de a asigura aprovizionarea [cu GNL], nu doar în această iarnă, ci și în iarna viitoare și în anii următori”, a spus el. „Dacă Europa [nu este] piața globală de gaze de primă calitate, ar duce la o reducere a încărcăturilor importate într-un moment în care acestea sunt cele mai necesare”:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: