Șefii de companii europene au avertizat marți că regiunea riscă să rămână în urma omologilor săi din SUA și Asia, dacă nu reușește să inoveze și să se adapteze la o lume în schimbare rapidă, care se așteaptă să vadă o accelerare a schimbărilor de politică globală în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump.
Europa a fost „întotdeauna în urma” omologilor săi din Asia și SUA în ceea ce privește inovarea, a declarat Mario Greco, directorul executiv al Zurich Insurance, pentru CNBC de la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția.
„Într-o lume care avansează foarte rapid, cu o mulțime de inovații, este un semnal de alarmă, din nou, pentru Europa. Și sper că Europa îl ia în serios”, a spus Greco.
„Să luăm ca exemplu toate evoluțiile din domeniul AI [inteligență artificială] și digital. Europa nu a investit în acestea, așa cum au făcut America și China. Este vorba, de asemenea, de integrarea piețelor financiare în Europa. Este încă o problemă legată de cât de complicat este să faci afaceri în Europa … Și acesta este motivul pentru care o spun din nou, Europa trebuie să se trezească”, a adăugat Greco.
Greco a adăugat că Europa a devenit prea preocupată de reglementare și că aceasta sufocă progresul, în special în ceea ce privește noile tehnologii necesare pentru a stimula creșterea – și, pe măsură ce intrăm în era Trump 2.0 a politicilor „America First”, aceasta înseamnă că regiunea va trebui să își apere în continuare interesele economice.
Președintele Donald Trump a semnat luni, în prima sa zi în funcție, o serie de ordine executive, inclusiv retragerea din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și revocarea obiectivului de 50 % privind vehiculele electrice, precum și măsuri de reprimare a imigrației.
Pe plan mondial, pe lângă faptul că a declarat că taxele vamale de 25 % ar putea fi impuse Mexicului și Canadei încă din februarie, Trump a transmis, de asemenea, un semnal de avertizare potrivit căruia Uniunea Europeană trebuie să cumpere mai multe bunuri americane, precum și petrol și gaze, în caz contrar urmând să fie ținta unor taxe vamale.
Directorul general al Novartis, Vas Narasimhan, a declarat pentru CNBC că era Trump 2.0 a fost „un moment important pentru Europa”, în timpul căruia regiunea trebuie să dereglementeze și să stimuleze competitivitatea.
„Europa trebuie să decidă acum, într-o lume în care SUA dereglementează atât de puternic și încearcă să crească competitivitatea, dacă Europa va continua să stea cu mâinile în sân, să continue să crească reglementările în cadrul Comisiei Europene, să crească reglementările în diferitele țări individuale sau dacă vom obține în sfârșit un mediu mai pro-competitiv, pro-inovare în Europa?”, a întrebat el.
„Va trebui să vedem. Istoria sugerează că, deși se vorbește mult, Comisia [Europeană] nu acționează prea mult. Și chiar acum, acesta este momentul. Pentru că, în caz contrar, cred că Europa va fi și mai mult lăsată în urmă față de SUA”, a spus el.
Stimularea competitivității
Factorii de decizie europeni par să fie conștienți de nevoia urgentă de a inova și de a dereglementa în fața concurenței și rivalității economice înfloritoare din partea SUA și a Chinei.
„Noua administrație Trump ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Europa”, potrivit ministrului belgian al finanțelor, Vincent Van Peteghem, citat de Reuters. „Mai degrabă decât să ne concentrăm pe represalii împotriva taxelor vamale americane, ar trebui să ne concentrăm pe provocările Europei – scăderea competitivității și creșterea decalajului de productivitate cu care ne confruntăm”, a spus el.
Steven van Rijswijk, directorul general al ING, a declarat că Europa are nevoie de o reglementare mai simplificată și mai armonizată în cadrul blocului pentru a stimula competitivitatea și productivitatea muncii, o problemă tot mai mare pentru continent. El a menționat că este nevoie, de asemenea, de mai multe investiții.
Europa trebuie să devină „mai competitivă, mai productivă din punct de vedere al forței de muncă”, spune CEO-ul ING
„Sunt multe investiții care trebuie făcute în infrastructură, multe investiții care trebuie făcute în autonomia strategică a Europei când vine vorba de infrastructura tehnologică, acestea sunt lucrurile care trebuie stimulate”, a declarat el pentru CNBC în marja WEF.
Vorbind în timpul unei mese rotunde privind viitorul creșterii, președintele executiv al Banco Santander, Ana Botín, a declarat că guvernele trebuie să dezvolte cadre pentru a relansa creșterea „în mod corect, cu redistribuire și gândindu-se la ceea ce înseamnă IA”.
„Nu suntem un muzeu”, a spus ea despre Europa. „Suntem în pericol de a deveni un muzeu. Dar cine dezvoltă cele mai noi vaccinuri? O mare parte din inovație se întâmplă de fapt în Europa. Avem o cantitate uriașă de startup-uri, problema este că acestea încep aici și apoi se duc în Statele Unite.”