Europarlamentarii vor să adopte în martie o poziție comună în legătură cu proiectul de norme privind Inteligența Artificială / Ținta lor este să încheie un acord cu țările Uniunii Europene până la sfârșitul anului

viitor, inteligenta artificiala, creier, computer Sursa foto: Pixabay

Europarlamentarii speră să ajungă la un acord asupra proiectului de norme privind inteligența artificială luna viitoare, cu scopul de a încheia un acord cu țările UE până la sfârșitul anului, a declarat unul dintre eurodeputații care se ocupă de legea privind inteligența artificială.

Comisia Europeană a propus normele privind inteligența artificială în 2021, în încercarea de a încuraja inovarea și de a stabili un standard global pentru o tehnologie, utilizată în toate domeniile, de la mașini cu conducere autonomă și chatbots la fabrici automatizate, condusă în prezent de China și Statele Unite.

„Suntem încă în timp util pentru a îndeplini obiectivul general și calendarul pe care ni l-am asumat de la bun început, și anume să îl încheiem în timpul acestui mandat”, a declarat pentru Reuters Dragoș Tudorache, membru al Parlamentului European și coraportor al Legii UE privind Inteligența Artificială.

„A durat ceva mai mult decât am crezut inițial”, a spus el. „Acest text a cunoscut un nivel de complexitate care este chiar mai mare decât mașinăria complexă tipică de la Bruxelles”.

Legislația propusă a atras critici din partea legislatorilor și a grupurilor de consumatori pentru că nu abordează pe deplin riscurile generate de sistemele de inteligență artificială, dar companiile implicate au avertizat că normele mai stricte ar putea înăbuși inovarea.

Dezbaterile intense cu privire la modul în care ar trebui reglementată IA au determinat mai mulți experți să prezică faptul că proiectul de legislație s-ar putea lovi de un blocaj și ar putea fi amânat.

„Există câteva capete libere pentru toate familiile politice. Le-am spus la ultima întâlnire că știi că ai succes într-un compromis atunci când toată lumea este la fel de nemulțumită”, a spus el. „Unii vor spune că este optimist… Eu sper că se va întâmpla”.

Una dintre zonele de dispută este definiția „inteligenței artificiale cu scop general”, despre care unii consideră că ar trebui să fie considerată ca fiind de risc ridicat, în timp ce alții indică riscurile prezentate de popularul chatbot ChatGPT ca fiind un domeniu care necesită o examinare mai atentă a reglementărilor.

„Numai în cursul acestui an, vom asista la niște salturi exponențiale nu numai pentru ChatGPT, ci și pentru o mulțime de alte mașini cu scop general”, a spus el, adăugând că legiuitorii încearcă să scrie câteva principii de bază cu privire la ceea ce face ca scopul general să fie un tip distinct de inteligență artificială.

ChatGPT poate genera articole, eseuri, glume și chiar poezii ca răspuns la solicitări. OpenAI, o companie privată susținută de Microsoft Corp, a pus-o la dispoziția publicului în mod gratuit în noiembrie.

Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat că noile norme propuse în materie de inteligență artificială vor avea ca scop să abordeze preocupările legate de riscurile din jurul ChatGPT.

Cu toate acestea, criticii reglementărilor excesive au declarat că o astfel de măsură ar putea duce la creșterea costurilor și la o presiune mai mare de conformare pentru companii, ceea ce ar putea sugruma inovarea.

„Cred că, dacă acesta va fi efectul acestei legi, atunci ne vom rata grav obiectivul nostru. Și nu ne-am făcut treaba dacă asta se va întâmpla”, a spus Tudorache.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *