Europenii au redus temperatura în case și au ascultat îndemnurile pentru economisirea energiei / Unii au pornit căldura mai târziu cu o lună și au pus termostatele la temperaturi mai mici decât iernile trecute (Reuters)

contor romind Sursa foto: Romind

Europenii și-au redus temperaturile din case în această iarnă, ținând cont, se pare, de apelurile guvernamentale de a economisi energie pe fondul crizei din Ucraina, unii dintre ei amânând cu aproape o lună pornirea încălzirii și reglând temperatura la un nivel mai scăzut, conform datelor citate de Reuters.

Datele, provenite de la sute de mii de termostate inteligente instalate în gospodării de pe întregul continent de către compania Tado, cu sediul la Munchen, arată că, pe măsură ce temperaturile au scăzut, gospodăriile au răspuns la avertismentele  cu privire la creșterea costurilor de încălzire.

Oamenii și întreprinderile din întreaga Europă folosesc din ce în ce mai des astfel de instrumente pentru a supraveghea cât de mult gaz consumă. Acestea sunt uneori legate de structura tarifară a furnizorului de energie pentru a regla cererea și a reduce costurile de vârf. Germania le-a făcut obligatorii în cazul construcțiilor noi.

În iarna 2021-22, proporția locuințelor cu încălzirea pornită în întreaga Europă a depășit 90% pe 28 noiembrie. În cei trei ani anteriori, acest prag a fost depășit cu câteva săptămâni mai devreme, pe 7, 12 și, respectiv, 5 noiembrie, potrivit datelor furnizate de Tado.

Autoritățile publice germane au redus temperaturile din birourile lor la 19 grade. La universitatea din Frankfurt an der Oder, situată la granița cu Polonia, personalul a primit pături în care să se înfășoare.

Datele furnizate de Tado arată cum au redus și gospodăriile. Astfel, setările pentru încălzirea locuințelor au fost în medie cu aproape un grad mai mici în această iarnă decât în anii precedenți.

După o perioadă agitată, autoritățile de reglementare în domeniul energiei sunt mai relaxate în ceea ce privește perspectivele de aprovizionare cu gaze naturale ale Europei.

“Datorită economiilor, intrărilor de gaze, nivelurilor bune de stocare, suntem foarte, foarte optimiști că nu va mai trebui să ne facem griji cu privire la o penurie de gaze în această iarnă”, a declarat marți Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale de Reţele, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din ţară, după ce anterior le spusese consumatorilor să facă reduceri mari pentru a preveni perturbări grave.

Uniunea Europeană importă 80% din gazul său, iar gazul reprezintă 22% din consumul de energie al Europei și acoperă 32% din nevoile energetice ale gospodăriilor, potrivit UE.

Dar au fost depuse eforturi uriașe pentru a reduce dependența de gazul rusesc și pentru a crește importurile de la producătorii europeni de gaze, precum Norvegia și Olanda, în timp ce Germania a construit rapid terminale de GNL.

Prețurile la gaze în Europa au scăzut brusc de la vârful atins în luna august, deoarece graba de a umple depozitele a împins piața la un nivel mai ridicat.

Cum au redus europenii temperatura în case

Datele Tado, bazate pe citirile de la 340.000 de termometre inteligente conectate la cloud din întreaga Europă, înregistrează temperaturile țintă stabilite de gospodării.

Acestea arată variații regionale, dar și o direcție clară. Gospodăriile olandeze au redus temperaturile țintă cu 0,99 grade Celsius, în medie, față de anul trecut, în timp ce consumatorii spanioli au redus cu 0,29 grade.

În Marea Britanie, 79,6 % dintre locuințele conectate la Tado au redus setările de temperatură, în timp ce în Norvegia, țară bogată în gaze naturale, doar 47 % au făcut acest lucru. Setările de temperatură în Norvegia au scăzut cu 0,2 grade Celsius, până la 20,8 grade, iar în Marea Britanie cu 1 grad, până la 18,3 grade.

În ceea ce privește gradul de utilizare a datelor, există și un așa-numit “efect de bogăție”. În Europa de Vest, zona demografică în care sunt instalate termometrele este destul de largă.

Datele sunt mai puțin reprezentative în țările din Europa de Est, unde gospodăriile cu termostate inteligente tind să fie cele mai bogate. În Bulgaria, clienții Tado și-au redus temperaturile cu 0,28% în medie.

“Aproximativ 79% din consumul de energie într-o locuință privată este reprezentat de încălzire și apă caldă”, a declarat directorul general al Tado, Christian Deilmann. “Televizorul, gătitul și iluminatul nu sunt atât de importante: important este să ai încălzirea și apa caldă sub control.”

 

Sursa foto: Romind

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *