Eurostat: Cheltuielile de consum din zona euro s-au contractat în decembrie peste așteptări, în pofida scăderii inflației/ România are scădere modestă de la o lună la alta, dar este pe creștere în ritm anual 

cumparaturi, cos cumparaturi, magazin Sursa foto: Pixabay

Consumatorii europeni și-au redus cheltuielile la sfârșitul anului trecut, ceea ce a dus la o scădere a vânzărilor cu amănuntul din zona euro, ajustate în funcție de prețuri, cu 1,1% în decembrie, cea mai mare scădere lunară din ultimul an, scrie FT.

Declinul a însemnat că retailerii din zona euro au suferit o scădere de 1,8% a vânzărilor reale în 2023 față de anul precedent. De asemenea, a arătat că consumatorii din blocul comunitar sunt în continuare prudenți în ceea ce privește cheltuielile în perioada premergătoare Crăciunului, în ciuda unei scăderi recente a inflației de la peste 10 la sută la sub 3 la sută.

Eurostat, agenția de statistică a UE, a declarat că vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 1,6% în decembrie, în timp ce vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 1%. Vânzările de carburanți au scăzut cu 0,5%.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna decembrie, însă România este ţara unde vânzările au înregistrat doar o declin modest de la o lună la alta, şi chiar au crescut în ritm anual, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 1% în Uniunea Europeană, în luna decembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (minus 3,6%), Danemarca (minus 3,2%) şi Luxemburg (minus 3,1%). În cazul României, vânzările cu amănuntul au scăzut cu doar 0,2% în luna decembrie, după un avans de 1,4% în luna noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ritm anual, decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,7% în Uniunea Europeană. Însă România se numără printre ţările membre unde vânzările cu amănuntul au crescut în ritm anual, cu un avans de 1,9%. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Croaţia (8,9%), Cipru (3,8%) şi Spania (3,4%).

În acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 6,3%, a vânzărilor de carburanţi, precum şi de diminuarea cu 0,7% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări. În schimb, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,4%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o scădere de 1% în luna decembrie comparativ cu noiembrie.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 3,9%, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 0,2%.

De asemenea, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,1%. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,5%.