Eurostat: În primul an de pandemie, fiecare cetățean din UE a aruncat la gunoi 127 de kilograme de alimente. Cea mai mare risipă a fost făcută de gospodării

risipa alimentara - dreamstime Sursa foto: Dreamstime

În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Gospodăriile au generat 55% din deşeurile alimentare și rezultă o medie de 70 de kilograme per locuitor. Restul de 45% au fost deşeuri generate în lanţul de aprovizionare cu alimente.

Este prima monitorizare la nivelul UE a deşeurilor alimentare publicată de Eurostat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât şi la nivel global. 

Nivelul deşeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape două ori faţă de cantitatea de deşeuri alimentare provenite din sectoarele producerii şi a fabricării produselor alimentare şi băuturilor (14 kg şi 23 kg per locuitor; respectiv 11% şi 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deşeurilor alimentare.

Restaurantele şi serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deşeuri alimentare per persoană, (9%), în timp ce vânzările cu amănuntul şi alte reţelele de distribuţie a alimentelor au cel mai redus nivel de deşeuri alimentare (9 kg; 7%); dar impactul restricţiilor din pandemie asupra acestor sectoare încă sunt analizate.  

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: