Eurostat: Prețurile produselor industriale au scăzut mai puțin în România față de media din UE, în luna decembrie 2023

metalurgie, fabrica, muncitor, productie Sursa foto: Pixabay

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna decembrie 2023, comparativ cu noiembrie 2023, o scădere de 0,9% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 0,8% în zona euro, un declin mai mic (minus 0,7%) fiind înregistrat în România, potrivit datelor Eurostat.

Potrivit Eurostat, preţurile producţiei industriale au scăzut în majoritatea statelor membre însă cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 12%), Ţările de Jos (minus 1,8%) şi Estonia (minus 1,4%). Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de un declin de 2,4% al preţurilor la energie.

În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 10,6% în zona euro şi un declin de 10% în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut în majoritatea statelor membre, însă România se numără printre ţările unde ritmul de scădere a preţurilor producţiei industriale a fost mai mic decât media europeană, cu un declin de 5%. Campioane la scăderea preţurilor producţiei industriale în ritm anual sunt Irlanda (minus 43,5%), Italia (minus 20,5%) şi Bulgaria (minus 19,8%). Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un declin de 25,6% în ritm anual.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile date conform cărora preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,4% în luna decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, şi cu 0,6% faţă de luna precedentă. Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,71% în decembrie, faţă de noiembrie 2023, respectiv 4,97% în comparaţie cu luna decembrie a anului anterior. În ceea ce priveşte piaţa externă, în decembrie faţă de noiembrie, preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 0,4%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 0,72%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *