Eurostat: Rata inflației în UE a crescut în luna martie. În top cu cele mai mari cifre: Polonia, Ungaria, România și Luxemburg

Redacția apr. 16, 2021 0 comentarii
bani, euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 1,3% în martie, în creştere faţă de 0,9% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 1,3% la 1,7%, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres. Țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei sunt Polonia, Ungaria, România şi Luxemburg,

Comparativ cu situaţia din februarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în trei şi a crescut în 21 ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 2,5% în martie a.c., stabilă comparativ cu februarie. În martie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,7%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (4,4%), Ungaria (3,9%), România şi Luxemburg (ambele cu 2,5%), iar cele mai scăzute în Grecia (minus 2%), Portugalia, Malta, Irlanda şi Slovenia (toate cu 0,1%). În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în martie l-au avut serviciile, cu majorare de 0,57 puncte procentuale, urmate de preţurile la energie (plus 0,43 puncte procentuale), alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,24 puncte procentuale) şi bunuri industriale (creştere de 0,09 puncte procentuale). Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1% în martie, de la 1,2% în februarie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 0,9% în martie, de la 1,1% în februarie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. În 11 martie, Banca Centrală Europeană a majorat previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

În România, rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la energie electrică, fasole și ulei. Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%, față de martie 2020.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *