Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană şi în zona euro, în iunie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un declin de 0,2% în UE şi în zona euro), cele mai mari creşteri fiind raportate în Estonia, Spania, România şi Grecia, potrivit datelor publicate de Eurostat.
În iunie, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Estonia (2,2%), Spania şi România (ambele cu 1,9%) şi Grecia (1,8%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Bulgaria (minus 1%), Cehia, Franţa şi Finlanda (fiecare cu minus 0,3%).
Eurostat transmite că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere cu 1,6% a preţurilor la energie, un avans de 0,1% al bunurilor de capital, al bunurilor de folosinţă imediată şi al bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce preţurile bunurilor intermediare s-au menţinut stabile.
În iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 3,1% în Uniunea Europeană şi cu 3,2% în zona euro.
Cea mai mare creştere anuală a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Luxemburg (19,1%), Portugalia (2,4%) şi Cehia (1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 19%), Franţa (minus 6%) şi Polonia (minus 5,7%).
În România, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,9% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, după ce în mai s-a înregistrat un declin de 2,2%.
Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o scădere cu 8,3% a preţurilor la energie şi cu 2,3% a preţurilor bunurilor intermediare, în timp ce au crescut preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată (0,1%), ale bunurilor de folosinţă imediată (1,1%) şi cele ale bunurilor de capital (1,7%).