Eurostat: România se află printre ţările UE cu o creştere puternică a vânzărilor cu amănuntul, în luna februarie 2024

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au scăzut în luna februarie, însă România se numără printre statele membre cu cea mai puternică creştere a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât şi în ritm anual, potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres.

Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană, în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie. Cu toate acestea, ţările membre cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost: Polonia (1,4%), Croaţia (1,2%), Estonia (1%), Bulgaria şi Slovacia (ambele cu 0,9%), Letonia şi Lituania (ambele cu 0,7%), România, Ţările de Jos şi Spania (toate trei cu o creştere de 0,5%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,7% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România este printre ţările membre cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 8,7%, fiind devansată doar de Croaţia, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 9,2% în ritm anual.

În cazul României, conform datelor publicate anterior de INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, a înregistrat o creştere cu 12,3%, în luna februarie 2024 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe serie ajustată, afacerile din comerţ au înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,1%.

Comparativ cu luna ianuarie a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 2,6%, pe serie brută, în februarie. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţ a crescut cu 0,6%.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *