Evergrande onorează o a doua scadență de plată în interval de o săptămână

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

Dezvoltatorul imobiliar Evergrande, sufocat de o datorie enormă de 260 de miliarde de euro, a reușit să plătească dobânda datorată pentru o emisiune de obligațiuni înainte de data limită fixată vineri, 29 octombrie, potrivit agenției Bloomberg, citată de Le Figaro.

Situația financiară a grupului imobiliar, unul dintre cele mai mari din China, este urmărită cu atenție deoarece eventuala sa prăbușire ar putea afecta sensibil economia gigantului asiatic.

Evergrande trebuia să achite în 29 septembrie dobânzile pentru o obligațiune în dolari. Plata nu a fost efectuată atunci, dar compania dispunea de un interval de grație de o lună, care expira astăzi. Grupul a reușit să achite cele 47,5 milioane de dolari pe care le datora, a afirmat agenția Bloomberg, fără a cita nicio sursă. În ciuda acestei plăți, acțiunile Evergrande scădeau cu -0,83% vineri dimineața pe Bursa din Hong Kong. Este vorba de a doua scadență onorată de Evergrande în interval de o săptămână.

Guvernul de la Beijing nu a precizat încă dacă va salva sau nu compania de la un eventual faliment. Tot Bloomberg a anunțat recent că regimul face presiuni asupra patronului Evergrande, miliardarul Xu Jiayin, să recurgă la averea personală pentru a susține compania.

Problemele Evergrande sunt doar unul dintre simptomele unui sector imobiliar gripat. Prețurile locuințelor noi au scăzut în China pentru ultima oară în șase ani, într-un context de neîncredere a cumpărătorilor.

Agențiile Fitch și S&P au retrogradat recent ratingul dezvoltatorului Kaisa. Decizia a condus la scăderea cu 18% a acțiunilor companiei, joi, pe Bursa din Hong Kong, unde grupul este cotat. Vineri dimineața, acțiunile scădeau cu 2%.

Sursa foto: Evergrande

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *