Evoluția centrelor de date și emisiile Scope3

DSC_7972

Un text de Traian Petric, director de vânzări, România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric

Tot mai multe centre de date fac tranziția la surse de energie regenerabilă. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, contribuțiile lor cele mai importante la emisiile de gaze cu efect de seră devin Scope 3. Respectiv toate acele emisii indirecte, din surse precum călătoriile de afaceri, gestionarea deșeurilor și lanțul valoric al centrului de date. Această categorie de emisii este, de altfel, și cea mai puțin raportată și mai puțin înțeleasă. Provocarea pentru centrele de date de a deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și net zero conform legii este un pas în direcția corectă, dar adoptarea unei abordări standardizate și înțelegerea parametrilor de măsurat și raportat necesari pentru a îndeplini cerințele Scope 3 poate fi greoaie.

Accentul pe cuantificarea emisiilor Scope 3 în lanțul valoric face parte dintr-un efort mai extins al organizațiilor, de a-și evalua și gestiona riguros impactul asupra mediului. Cu toate acestea, necesită o abordare bazată pe date, pentru a ajuta operatorii de centre de date să identifice și să clasifice emisiile rezultate din operațiuni și din lanțul de aprovizionare, ca apoi să prioritizeze eforturile de a reduce impactul emisiilor de carbon. Analiza poate viza inclusiv serviciile IT externalizate, prin parteneriatele cu furnizori de servicii cloud și de colocare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Parcurgerea acestui proces permite luarea deciziilor în cunoștință de cauză și canalizarea eforturilor specifice către reducerea emisiilor de carbon de-a lungul lanțului valoric. Dezvoltarea unei strategii care identifică cea mai mare sursă de emisii de carbon din lanțul valoric devine rapid o prioritate a industriei centrelor de date, alături de urgența stabilirii unor proceduri ușor de urmat.

Efortul de a cuantifica și gestiona emisiile Scope 3 se aliniază cu tendințele mai ample în materie de sustenabilitate și responsabilitate corporativă. Multe organizații recunosc importanța abordării în mod transparent a impactului lor asupra mediului ca parte a angajamentului lor față de practicile sustenabile, dar nu știu de unde să înceapă, ce tip de cadru de raportare să utilizeze sau cât de des ar trebui să colecteze și să raporteze date.

Cu toate acestea, cuantificarea și raportarea pentru Scope 3 reprezintă o provocare semnificativă pentru operatorii centrelor de date. Acest lucru se datorează în principal lipsei a trei resurse: date fiabile despre furnizori, instrumente cantitative și o metodologie de contabilitate și raportare.

Stabilirea și implementarea unui cadru GES care încorporează o evaluare exactă a carbonului și stabilirea de obiective, concomitant cu monitorizarea sistematică a datelor companiei și a surselor de emisii, sunt fundamentale pentru crearea unui plan de conformare realizabil. Generarea de energie electrică, emisiile GES și consumul de apă determină amprenta de carbon și amprenta de apă ale centrelor de date, inclusiv ale furnizorilor acestora. La rândul lor, furnizorii trebuie să ofere operatorilor centrelor de date propriile lor date privind emisiile Scope 3, legate de produsele utilizate în centrele lor de date.

Poziția proactivă a operatorilor de centre de date față de atingerea obiectivelor climatice net zero reflectă o schimbare mai amplă a atitudinii businessurilor față de sustenabilitate. Pe măsură ce preocupările de mediu devin tot mai proeminente, companiile recunosc nevoia de a-și alinia operațiunile de-a lungul lanțului valoric cu obiectivele climatice, pentru a satisface așteptările mai multor părți – de la clienți, la investitori și furnizori -, și pentru a contribui la un viitor mai sustenabil.

În afară de necesitatea de conformitate, raportarea GHG care acoperă emisiile Scope 3 este din ce în ce mai mult recunoscută ca o practică strategică și benefică pentru industria centrelor de date. Ea răspunde accentului tot mai mare pus pe sustenabilitate, ajută la gestionarea riscurilor și poziționează companiile ca entități responsabile și cu gândire inovatoare pe o piață conștientă de efectele asupra mediului.

Raportarea complexă a emisiilor poate spori încrederea investitorilor și poate atrage investiții din partea celor care caută oportunități sustenabile și responsabile. Centrele de date care acordă prioritate reducerii emisiilor și își extind eforturile de sustenabilitate în cadrul lanțurilor lor de aprovizionare pot oferi un avantaj competitiv. Un lanț de aprovizionare fiabil și sustenabil poate contribui la continuitatea businessului și poate îmbunătăți reputația generală a unei companii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: