EXCLUSIV Avocatul Gheorghe Piperea, candidat AUR la europarlamentare, a fost selectat de guvern în comisia care decide șeful super-agenției ce va gestiona toate firmele de stat

G4Media sept. 15, 2023 2 comentarii
Gheorghe Piperea si George Simion si Cristian Chris Terhes Foto: George Simion / Facebook

Avocatul Gheorghe Piperea, desemnat de partidul extremist AUR drept candidat la alegerile europarlamentare din 2024, a fost selectat de guvern ca membru în comisia de contestații la concursul pentru șefia super-agenției AMEPIP, a confirmat pentru G4Media secretarul general al guvernului, Mircea Abrudean.

E al doilea moment în care coaliția de guvernare PSD-PNL face un gest de apropiere față de AUR. La începutul sesiunii parlamentare, în funcţia de secretar al Camerei Deputaților a fost ales un parlamentar AUR, Ringo Dămureanu, care a luat locul de la USR, o mișcare văzută drept o dovadă că PSD ”continuă să îşi cimenteze alianţa cu AUR” (Ionuț Moșteanu).

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) e super-agenția guvernamentală care va conduce toate companiile de stat. Secretariatul General al Guvernului (SGG) a început selecțiea candidaților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinți ai AMEPIP, iar Piperea face parte din comisia de rezolvare a contestațiilor, el fiind considerat membru al mediului academic ca profesor la Facultatea de Drept.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În comisia de selecție și comisia de rezolvare a contestațiilor sunt câte doi reprezentanți ai mediului academic, selectați printr-o procedură separată, a declarat Abrudean. Din cele două comisii mai fac parte reprezentanți ai SGG și ai Ministerului Finanțelor.

Cum a ajuns Piperea membru într-o comisie guvernamentală? Potrivit informațiilor G4Media, s-au înscris doar patru candidați pe cele patru locuri disponibile pentru membrii mediului academic, în ciuda faptului că SGG a trimis invitații de participare către 20 de institutii de învățământ superior din toată țara.

Piperea a mai fost anunțat și ca posibil ministru al Justiției de către George Simion, președintele partidului extremist AUR. „Îl anunț pe domnul Ponta că avem propunere de ministru de Finanțe. La Finanțe îl avem pe domnul Octavian Bădescu, la Justiție pe Gheorghe Piperea, nu o să dau toate numele”, a declarat George Simion la RTV în 31 mai 2023.

Gheorghe Piperea este un cunoscut avocat, fondatorul societății ”Piperea&Asociații”. În contextul crizei economice declanșate în anul 2008, s-a remarcat printr-o serie de procese colective îndreptate împotriva băncilor. Este un promotor al teoriilor conspiraționiste legate de Covid.

A încercat să candideze la alegerile prezidențiale din 2009, dar nu a strâns numărul necesar de semnături. A candidat în 2012 pentru camera Deputaților, dar nu a reușit să obțină un mandat de parlamentar. Anul trecut, George Simion l-a prezentat pe Gheorghe Piperea ca posibil candidat la prezidențiale din partea AUR.

Context

Super-agenția AMEPIP a fost înființată printr-un proiect de lege inițiat de guvernul Ciucă, sub pretextul unei cereri din PNRR. România și-a asumat eficientizarea administrării companiilor de stat. AMEPIP pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din lege arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

”În situația în care indicatorii-cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP solicită autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.

Veniturile gestionate de AMEPIP vor fi uriașe: un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții.

Angajații AMEPIP sunt din categoria super-bugetarilor, urmând să fie plătiți cu 50% în plus față de salariul normal.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.