EXCLUSIV. DOCUMENT Noua conducere a Transelectrica, numită ilegal? Contestație depusă de fostul președinte al Consiliului de Supraveghere

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Fostul președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Adrian Goicea (revocat, laolaltă cu întreg CS, în urma unei Adunări Generale a Acționarilor din 22 iunie) a depus la Registrul Comerțului o cerere de intervenție la înregistrarea noii componențe a CS. Intervenția a fost depusă în 1 iulie și, potrivit acesteia, demiterea fostului CS ar fi lovită de nulitate, întrucât s-ar fi făcut ilegal. Goicea argumentează că s-ar fi încălcat legea și dispozițiile din actul constitutiv al societății.

Mai întâi, cererea de intervenție: „… solicităm să

  1. respingeți cererea de mențiuni nr. 393374/30.06.2021(nr. verificare 343303/30.06.2021) și să constatați nulitatea:
  • Convocatorului din 20.05.2021 pentru ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 22/23.06.2021, în cadrul Companiei Naționale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica S.A., precum și a completării Convocatorului înregistrat sub nr. 23910/04.06.2021(nr. 13583/04.06.2021), împreună cu Anexa la acesta din 07.06.2021
  • Procesului verbal al ședinței AGA Transelectrica nr. 4 din 22.06.2021
  • Hotărârii AGA nr. 4/22.06.2021
  1. Suspendarea executării Hotărârii AGA nr. 4/22.06.2021 până la soluționarea prezentei cauze”.

Cerere de intervenție

În motivare, Goicea arată că actele premergătoare convocării AGA în care s-a revocat CS contravin prevederilor legii 31/1990, prin care „cererile se înaintează Consiliului de Administrație, respectiv Directoratului, în cel mult 15 zile de la data publicării convocării, în vederea publicării și aducerii la cunoștință celorlați acționari… în cerere vor fi incluse informații cu privire la numele, localitatea de domiciliu și calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcțiile respective”.

De asemenea, oficialul citat aduce ca dovezi prevederile Actului Constitutiv al societății Transelectrica – act statutar care ar fi fost încălcat, anume numărul de membri al Consiliului de Supraveghere, 7, în actul constitutiv, 5 numiți de AGA, și, în plus, convocatorul din 20 mai al AGA din 22 iunie ar fi trebuit publicat în Monitorul Oficial și într-un ziar de mare audiență, lucru care nu s-ar fi întâmplat. Articolele din Actul Constitutiv vizate sunt 15 și 18.

Fostul CS al Transelectrica, care fusese numit de acționarul majoritar Secretariatul General al Guvernului în noiembrie 2020, a fost revocat în 22 iunie 2021, în ciuda faptului că avea un mandat de 4 ani. Șeful SGG a motivat ulterior că acest lucru s-a întâmplat pentru că situațiile financiare pe anul trecut nu au fost aprobate de AGA.

Cei șapte membi ai fostului CS sunt Adrian Goicea, Luiza Popescu, Oleg Burlacu,  Mircea Staicu, Mihaela Popescu, Ciprian Dumitru și Jean Comănescu. Despre ei, aici.

Noii membri ai CS sunt Morariu Marius Vasile, licenţiat în ştiinţe inginereşti, specialist în finanțe – președinte, Mihaela Popescu – licenţiat ştiinţe juridice/recrutarea şi selecţia de personal, Dogaru-Tulică Adina-Loredana, licenţiat în ştiinţe juridice/ştiinţele comunicării, organizator de evenimente, Năstasă Claudiu Constantin, fost vicepreședinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Blăjan Adrian Nicolae, fost consilier juridic, consilier personal al șefului SGG Tiberiu Gorun. CV-urile lor, aici.

Noul CS a revocat și Directoratul Transelectrica, numind unul nou. Acesta este condus de Bogdan Toncescu, fiul Angelei Toncescu, fostă șefă de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, anterior director Guvernanță Corporativă la Transelectrica.

Transelectrica este monopolul transportului energiei electrice în România și entitatea care guvernează Sistemul Energetic Național, fiind, în același timp, și una dintre cele mai profitabile companii ale statului român.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *