EXCLUSIV Eșec după primul an cu bacșiș fiscalizat. Impozitul colectat a fost sub 30 de milioane de lei, o treime din cea mai pesimistă estimare a Guvernului și chiar mai mic decât amenzile aplicate de Fisc pentru bacșiș

bacsis, tips, bon fiscal, bani, nota de plata Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de sub 30 milioane de lei, în primul an în care s-a aplicat fiscalizarea bacșișului iar această sumă este taxată cu 10%, arată informațiile obținute de Economedia de la Ministerul Finanțelor. Suma este de trei ori mai mică decât cea mai pesimistă estimare a Guvernului și foarte departe de estimările consultanților privind bacșișul real plătit în România.

ANAF a transmis pentru Economedia valoarea totală a sumelor declarate drept impozit pe bacșiș în declarațiile aferente lunilor ianuarie-decembrie 2023 a fost de 29,19 milioane de lei.

Spre comparație, Guvernul estima în bugetul pentru anul 2023 venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a considerat-o ca fiind o estimare pesimistă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Dacă extrapolăm un impozit pe bacșiș de 10%, observăm că bacșișul declarat de restaurante, baruri și alte unități se ridică la circa 300 milioane lei, pe tot anul 2023.

Spre comparație, compania de consultanță Deloitte arăta că estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, sunt cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei.

În plus, sumele încasate ca impozit pe bacșiș sunt mai mici chiar și decât amenzile aplicate de ANAF pentru nerespectarea prevederilor privind evidențierea bacșișului pe bon sau a altor prevederi din legea care îl reglementează (Articolul 2^3).

Astfel, în 2023 au fost aplicate 6.192 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 35.448.866 lei, pentru nerespectarea acestor prevederi, iar în anul 2024 au fost aplicate 401 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.635.500 lei.

Legea bacșișului

Legea care a reglementat bacşişul arată că nivelul oferit este cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, poate fi plătit pe card şi este impozitat.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bietii guvernanti… cat de limitati sa fie, oare, sa creada ca acolo este grosul banilor ce ar trebui colectati la bugetul de stat?
    Un ospatar munceste 12 ore pe zi pentru salariul minim si isi rotunjeste veniturile din acel bacsis pe care-l lasa clientii pentru atitudinea pozitiva si servirea foarte buna.
    Guvernantii discuta despre cum sa comaseze alegerile din acest an, fac circ ieftin la televizor si in parlament si isi iau lefurile nesimtite pentru gogosile pe care ni le dau noua.
    Ma bucur ca a fost un esec aceasta lege privind fiscalizarea bacsisului!
    Dansii sa se uite in visteria lor, sa regleze ineficienta institutiilor statului, nu la privatii care tin tara in spate.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.