Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile a dispărut din varianta modificată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a fost înlocuit cu sintagma „cheltuieli sustenabile”, arată documentul obținut în exclusivitate de Economedia.
Noua formă a PNRR:
„Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) sustenabile din punct de vedere fiscal pe termen lung (2022-2070)”.
Vechea formă a PNRR:
„Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, incluzând un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.
Conform variantei modificate, noua legislație trebuie „să introducă o nouă formulă de calcul pentru noile pensii și pentru pensiile în plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul de sustenabilitate fiscală a cheltuielilor cu pensiile. În plus, aceștia nu trebuie să permită creșteri ad-hoc ale nivelului pensiilor”.
Varianta inițială arăta că noua legislație trebuie „să introducă o nouă formulă de calcul pentru noile pensii și pentru pensiile în plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu grijă, în conformitate cu obiectivul privind cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB. În plus, aceștia nu trebuie să permită creșteri ad-hoc ale nivelului pensiilor”.