EXCLUSIV Guvernul va finanța prin PNRR anveloparea sau instalarea de panouri fotovoltaice în 34.000 de gospodării. Schema are buget de 534 milioane de euro / Gospodăriile vulnerabile care anvelopează pot lua separat și un voucher de 25.000 lei pentru fotovoltaice

casa locuinta panouri solare fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Guvernul vrea să finanțeze, prin modificările aduse la Planul Național de Redresare și Reziliență, anveloparea sau instalarea de panouri fotovoltaice în 34.000 de gospodării din România, cu un buget de 534 milioane de euro, iar gospodăriile vulnerabile care accesează banii pentru anvelopare pot cere suplimentar și un voucher de 25.000 lei pentru a-și instala și panouri solare, conform documentului obținut în exclusivitate de Economedia.

Astfel, Guvernul a introdus în PNRR modificat două investiții pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale din România.

Investiția 4 vizează acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

Voucherele vor avea valoarea de 25.000 lei.

„Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) care să stimuleze montarea unui sistem fotovoltaic cu capacitate netă de minim 3 kW/locuință pe acoperișurile clădirilor rezidentiale aparținând persoanelor fizice și de sisteme de stocare energie electrică. Rezultatul așteptat fiind astfel o capacitate minimă de producție de 185,500 kW și o capacitate minimă de stocare de 309,670 kWh, prin distribuirea echitabilă a fondurilor pentru instalarea echipamentelor în sectorul rezidențiali”, arată documentul.

Investiția 5 introduce Programul Național „Casa eficientă energetic”, care are ca obiectiv crearea unui cupon (voucher) raportat la media suprafeței medii locuibile în România de care să stimuleze participarea populației, în special a segmentului vulnerabil la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, în scopul creșterii cu minim 30% a eficienței energetice echivalentul a 9,5 GWh m2/an.

Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice va avea două axe:

  • Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției) – 14.000 de proprietari de clădiri rezidențiale unifamiliale (vizate ca gospodării vulnerabile);
  • Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției) – 20.000 de proprietari de clădiri rezidențiale unifamiliale (nu sunt vizați ca vulnerabili)

Conform Guvernului, Axa I se diferențiază față de programele existente prin posibilitatea ca proprietarii aflați în situația de vulnerabilitate, pe lângă partea de renovare, pot opta pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de minim 3kW net, doar după finalizarea lucrărilor de izolare a anvelopei, printr-un voucher suplimentar în valoare de 25.000 RON, similar celui acordat prin Investiția 4 din prezenta Componentă.

Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:

(i) izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;

(ii) lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;

(iii) izolarea termică a acoperișului/planșeului în care se pot cuprinde și lucrări de hidroizolație,

(iv) montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili).

Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.

Clădirile clasificate în clasele de risc seismic RsI și RsII vor fi excluse de la finanțarea intervențiilor care vizează eficiența energetică.

Clădirile incluse în fondul construit cu valoare istorică vor fi excluse de la finanțarea intervențiilor care vizează eficiența energetică.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. O metoda de a bloca domeniul solarelor: promiti oamenilor bani pe care nu o sa-i vada niciodata. Vreti Fotovoltaice? Faceti-va din banii vostrii. De la guvern nu o sa vedeti absolut nimic.

  2. Toate bune și frumoase.
    Dar ce facem cu e-distributie Dobrogea
    Ca așteptăm ca mortul colacul sa ne conecteze la rețea ca prosumator.
    Nu se respecta niciun termen privind fazele de aprobare a dosarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *