EXCLUSIV Ionuț Mișa, șeful pus de PSD să colecteze banii de la marile firme, e acuzat de Curtea de Conturi că ”pasează responsabilitatea” controlului la o firmă de băuturi cu datorii la buget de 238 de milioane de lei

Ionut Misa Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un document oficial al Curții de Conturi acuză conducerea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF că ”pasează responsabilitatea” de a face o inspecție fiscală la o firmă de băuturi alcoolice care are obligațiilor fiscale neachitate la buget de 238 de milioane de lei. Direcția Mari Contribuabili e condusă de Ionuț Mișa, susținut de PSD în funcție.

Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe pe vremea lui Liviu Dragnea, a obținut șefia Direcției Generală de Administrare a Marilor Contribuabili prin concurs, funcția sa fiind de funcționar public, nu de demnitar. Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că în luna mai, premierul de atunci Nicolae Ciucă i-a cerut demisia „din cauza găurii de la buget”, dar Mișa a refuzat să plece. Mișa a fost în carieră ministru de Finanțe, șef al ANAF și fost șef al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Ce îi reproșează Curtea de Conturi

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un raport din septembrie 2023 al Curții de Conturi a analizat modul în care direcția condusă de Ionuț Mișa a respectat recomandările emise de inspectorii Curții în septembrie 2022. Anul trecut, Curtea de Conturi ceruse o inspecție fiscală la compania SC Rotact Bev SRL, producător și comerciant de băuturi alcoolice, despre care arăta că are datorii la bugetatul de stat (”obligații fiscale neachitate în perioada 2018-2022”) în sumă totală de 238.423.808 lei.

Mai mult, Curtea de Conturi arată că în privința acestei companii și a altora cu aceiași acționari ” există indicii rezonabile de participare într-un posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare”.

Firma Rotact Bev SRL este deținută de Lucian Țurcanu (88,89% din părțile sociale, cetățean moldovean) și Vasile Andy Lăcătuș (11,11%, cetățean român din Hîrlău). Vasile Andy Lăcătuș este asociat în grupul de firme și cu Cătălin Bucura, un om de afaceri reținut în 2016 de DNA în ”afacerea Murfatlar”, un dosar care nu a fost niciodată trimis în judecată.

Ca urmare a controlului din 2022, Curtea de Conturi a cerut o inspecție fiscală și o analiză de risc aprofundată la compania Rotact Bev SRL. Vezi mai jos cererile complete ale Curții de Conturi:

”Efectuarea unei analize de risc aprofundate care să vizeze îndeplinirea obligațiilor fiscale de către contribuabilul SC Rotact Bev SRL (CUI RO29829679) precum și de către partenerii comerciali ai acestuia, având în vedere următoarele:

– un cuantum extrem de ridicat al obligațiilor fiscale neachitate de către SC Rotact Bev SRL (perioada 2018-2022) – în sumă totală de 238.423.808 lei;
– achiziția respectiv livrarea unor volume mari de produse sau servicii cu un număr restrâns de parteneri comerciali din România: Wine Solutions Brand SRL CUI 33963040, Wine Solutions Network SRL CUI 17548130, Vivinco VNO SRL CUI 23931172, Vinicola Rowine (Murfatlar) CUI 16217970, Murfatlar Romania SA CUI 14940805, Violeta Consult SRL CUI 17582388, The Winedepot SRL CUI 38805113, Ovidius Mercado SRL CUI 2415543, Fepra International SA CUI 36226999, GCC Glass SRL CUI 39517038, Rotinad Global Logistics SRl CUI 31778674, Walcris Concept SRL CUI 34887196, etc.;
– livrarea respectiv achiziția succesivă a unor volume mari de produse sau servicii cu un număr restrâns de parteneri comerciali din Bulgaria: VP Brands International SA BG825399928, Vinal AD BG110014889, Domain Menada LTD BG 040488269, Vinprom Rousse Trade LTD BG204672816 etc.;
– participarea asociaților/administratorilor într-un număr mare de societăți comerciale (de ordinul zecilor) conform istoricului generat de Oficiul Registrului Comerțului, cu schimbarea frecventă a structurii acționariatului respectiv a conducerilor acestor societăți comerciale;
– furnizarea unor contragaranții pentru obținerea unor scrisori de garanție emise de IFN-uri pentru obținerea unor eșalonări importante la plata obligațiilor fiscale. Între alte aspecte de interes, menționăm prezentarea către organele fiscale de către Rotact Bev SRL în anul 2022 a unei scrisori de garanție emisă de un IFN în anul 2021, cu toate că prevederile legale nu mai permiteau această posibilitate din 01.01.2021;
– existența unor indicii rezonabile de participare într-un posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare.
– analiza riscului fiscal asociat asupra contribuabililor menționați anterior va viza și conformitatea îndeplinirii obligațiilor fiscale de către acționarii/asociații/administratorii acestor companii.
– programarea și efectuarea inspecțiilor fiscale conform competențelor legale de administrare, pentru stabilirea realității operațiunilor derulate, a conținutului economic al acestora, precum și îndeplinirea obligațiilor fiscale de către contribuabilii identificați. Pentru programarea și efectuarea inspecțiilor fiscale la contribuabilii aflați în sfera de competență a altor organe fiscale se va solicita sprijinul structurii centrale de coordonare din ANAF”.

Ce a constatat Curtea de Conturi la un an după recomandările inițiale

Noul raport al Curții de Conturi din septembrie 2023 constată că ”Măsura nr. 4.2. este neimplementată, deoarece deși au fost derulate unele demersuri în vederea implementării deciziei Curții de Conturi, până în prezent la nivelul DGAMC nu au fost finalizate dispozițiile deciziei și nu sunt prezentate măsurile operative în vederea limitării/eliminării efectelor abaterilor menționate”.

Curtea de Conturi arată că, în loc să realizeze inspecția fiscală la firma care are datorii de 238 de milioane de lei la buget, direcția condusă de Ionuț Mișa a preferat să dea prioritate inspecțiilor fiscale dintr-un proiect derulat cu Austria.

”Echipa de control a Curții de Conturi apreciază faptul că deși a fost solicitată programarea și efectuarea inspecției fiscale, la contribuabilii ROTACT BEV SRL, THE WINEDEPOT SRL și FEPRA EPR SA, solicitare susținută atât de către Direcția Generală de Management al Riscului din cadrul ANAF, cât și de către Unitatea de management al riscului din cadrul DGAMC, la nivelul activității de inspecție fiscală din cadrul DGAMC s-a acordat prioritate efectuării inspecțiilor fiscale unui eșantion de 43 de contribuabili propus de echipa suport a autorităților din Austria din cadrul proiectului SRSS”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Mai mult, Curtea de Conturi arată că instituția condusă de Ionuț Mișa a cerut ca inspecția la firma de băuturi alcoolice să fie făcută de o altă structură din ANAF: ”Direcția Mari Contribuabili a solicitat Direcției Generale Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF delegarea competenței către altă structură de control fiscal, considerând această modalitate un mod de ducere la îndeplinire a măsurii dispuse de Curtea de Conturi”.

Inspectorii Curții de Conturi arată că nu sunt de acord cu conduita Direcției Mari Contribuabili și folosește un limbaj dur în raportul oficial:

  • ”Echipa de control a Curții de Conturi nu este de acord cu această modalitate de pasare a responsabilității ducerii la îndeplinire a măsurii”
  • Modul defectuos de ducere la îndeplinire a acestei măsuri va face obiectul unei constatări în cadrul acțiunii de control cu tema Controlul respectării prevederilor legale referitor la formarea, evidențierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili în desfășurare, pentru anul 2022”.
  • ”În ceea ce privește această măsură neimplementată, vor fi aplicate prevederile art. 50 alin.(3) din Regulamentul privind activitatea de audit public extern aprobat de Plenul Curții de Conturi prin Hotărârea nr. 629/20.12.2022 (publicat în Monitorul Oficial nr. 12/5.01.2023), conform cărora: ”În situația în care se constată neimplementarea unei recomandări, nu se mai realizează misiuni viitoare de follow-up, această situație de fapt fiind adusă la cunoștința tuturor părților interesate”.

Context. Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) este structura din ANAF care gestionează relația cu cele mai mari companii din România.

Ionuț Mișa a ajuns la șefia Direcției Mari Contribuabili după ce a fost dat afară de la șefia ANAF în 2019, în urma unor neînțelegeri cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor din guvernul Dăncilă.

De altfel, Teodorovici preluase funcția de ministru chiar de la Ionuț Mișa.

În 2018, fostul şef al ANAF Gelu Ştefan Diaconu l-a acuzat pe Ionuţ Mişa că locuia într-un imobil care aparţine unui om de afaceri investigat pentru evaziune fiscală chiar de Antifrauda condusă de Mișa. Potrivit unor surse citate atunci de B1 TV, clădirea în care locuia Ionuţ Mişa îi aparținea omului de afaceri Mohammad Murad.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: