EXCLUSIV Radu Crăciun, APAPR: Vrem ca legea de plată a pensiilor private să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Vor exista noi administratori, cu fonduri separate

Radu Craciun, Ludovic Orban foto Facebook Ludovic Orban Radu Crăciun, Andreea Pipernea și Ludovic Orban Sursa foto: Facebook/Ludovic Orban

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a participat, joi, la discuții în Parlament pentru a stabili un calendar ca legea de plată a pensiilor private să se aplice de la 1 ianuarie 2022, a declarat pentru Economedia Radu Crăciun, președintele APAPR. Potrivit lui, pentru plata pensiilor Pilon II vor exista entități separate de actualii administratori, fie actuali administratori, fie unii noi, care vor gestiona fonduri separate, vor avea cerințe de capital separate și o nouă structură de angajați.

„Vizita a avut loc cu dorința de a primi sprijin în promovarea acestei legi, finalizarea ei și votarea ei pe parcursul acestui an. Proiectul de lege este încă în curs de elaborare, lucrăm la el împreună cu ASF, deci nu este încă în situația de a intra în circuitul legislativ. Deci el va trebui să fie discutat și cu Ministerul Muncii, care probabil că va fi inițiator. În principiu vrem să agreăm un calendar minim care să permită ca legea să fie votată până la sfârșitul anului, astfel încât în sfârșit să avem toată arhitectura completă pentru sistemul de pensii private”, a declarat Radu Crăciun, pentru Economedia.

Întrebat dacă această lege ar putea intra în vigoare până la sfârșitul anului, astfel încât de la anul să se aplice, el a răspuns că „aceasta ar fi ideea”. „Legea oricum este întârziată cu vreo 6 ani, a tot fost amânată”, a precizat președintele APAPR.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În privința scenariilor de plată, Crăciun a spus că este încă un proiect la care se lucrează, deci e încă o schiță, urmând să fie pus și în dezbatere publică.

„În esență va fi vorba de niște entități separate de actualii administratori și de fonduri separate, de asemenea. Vor fi administratori care pot să fie atât dintre administratorii actuali de pensii, dar pot să fie și alții, care se vor ocupa cu gestionarea acestor fonduri și cu plata lor. Vor avea cerințe de capital separate, angajați separați”, a mai declarat Radu Crăciun.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, joi, că a discutat la Parlament cu reprezentanții administratorilor Pilonului 2 de pensii despre ultimele evoluții ale sistemului privat de pensii din România și despre nevoile de reglementare din domeniu.

„După abrogarea prevederilor nocive pentru Pilonul 2 de pensii private din OUG 114/2018, realizată de Guvernul liberal încă de la începutul anului trecut, prin OUG 1/2020, în ciuda contextului economic dificil provocat de criza sanitară, sistemul privat de pensii din România a înregistrat o evoluție pozitivă în 2020, cu o valoare a activelor în creștere la peste 15 miliarde Euro și cu un randament mediu al contribuțiilor de circa 6,2%.

În continuare, este nevoie de stabilitate legislativă în ceea ce privește cadrul de reglementare al sistemului de pensii private, și susținem adoptarea rapidă în Parlament a Legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 1/2020 care a salvat Pilonul 2 de pensii de la naționalizarea prin falimentarea administratorilor de pensii private, pregătită de PSD prin OUG 114/2018”, arată o postare pe Facebook a președintelui PNL.

Pensiile private Pilon II au fost instituite începând cu anul 2008, însă deși de câțiva ani a început chiar și plata pensiilor unor contribuabili care au ieșit la pensie sau compensarea familiilor celor care au decedat (pensia Pilon II se moștenește, în prezent), nu există practic o lege care să reglementeze modul în care se realizează plata.

Persoanele care devin eligibile pentru a primi pensia privată au în prezent la dispoziție două opțiuni pentru a încasa suma acumulată: fie sub forma unei singure tranșe (cu plata impozitului de 10%), fie în tranșe lunare, pe o perioadă de maxim 5 ani.

Contribuția virată la Pilonul II de pensii este în prezent de 3,75%. La momentul lansării Pilonului II, în 2008, legislația prevedea creșterea contribuției de la 2% la 6% până în 2016, cu un ritm anual de 0,5%. Deși la un moment dat contribuția a crescut până la 5,1%, mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat (care a avut loc în 2018) a necesitat modificarea procentului, pentru ca suma netă corespondentă noului salariu brut să fie aceeași.

Activele fondurilor de pensii private au crescut cu 21% în anul 2020, în ciuda contextului economic nefavorabil generat de pandemia COVID-19, potrivit datelor publicate joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Un român are în medie 9.863 lei în contul de pensie Pilon II, conform ASF.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. sa ramana cum este pana acum cu pilonul 2 de pensii;mai traim 12 ani dupa ce iesim la pensie?il vreau atunci cand ies la pensie;cine nu are moastenitori sau mostenitorii ies peste 40 ani la pensie ce sa intampla cu banii altceva decat sa se devalorizeze?trebuie sa luam banii ca si pana acum.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.