EXCLUSIV Războiul facturilor se mută la Bruxelles. Arbitrul pieței energiei, ANRE, a pârât guvernul Cîțu la Comisia Europeană pe motiv că i-ar încălca independența și autonomia

G4Media oct. 12, 2021 0 comentarii
Dumitru Chirita ANRE INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), arbitrul pieței energetice, acuză guvernul Cîțu într-o scrisoare oficială transmisă Comisiei Europene că guvernul i-ar fi încălcat independența.

Mai precis, ANRE, instituție condusă de fostul PSD-ist Dumitru Chiriță, susține că ordonanța de urgență 118 pentru compensarea facturilor de electricitate și gaze aduce atingere autonomiei instituției, potrivit informațiilor G4Media.ro.

OUG a fost adoptată de guvernul Cîțu la 4 octombrie, în ultima zi înainte de demiterea prin moțiune de cenzură, iar scrisoarea ANRE către Comisia Europeană a fost trimisă câteva zile mai târziu.

ANRE susține că mai multe prevederi din OUG 118 ar intra în contradicție cu principiul independenței reglementatorului, referindu-se la faptul că Autoritatea e responsabilă – ca urmare a apariței OUG – de verificarea plăților efectuate din bugetul de stat în contul compensării facturilor.

În plus, spune ANRE, o astfel de obligație de verificare a milioanelor de facturi compensate ar duce la blocarea efectivă a activității instituției.

Ordonanța de Urgență 118 a introdus o schemă de compensare pentru consumul casnic de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

La energie electrică va exista o compensare de 21 de bani pe kWh, în timp ce la gaze factura va fi compensată cu 25%.

Pentru a beneficia de compensare, românii vor trebui să se încadreze într-o limită de consum de 30-200 kilowați pe lună sau 150-1000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. (Foto: Dumitru Chiriță – InquamPhotos / Octav Ganea)

Dumitru Chiriță, președintele ANRE / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.