EXCLUSIV Statul vrea să distribuie 90% din profiturile companiilor de stat, printr-un memorandum confidențial, semnat de o fostă angajată a SRI / Statul se așteaptă la încasări de aproape 8 miliarde de lei în acest an – DOCUMENTE

Marcel Bolos, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Finanțelor a transmis către Secretariatul General al Guvernului un memorandum prin care solicită mandatarea reprezentanților statului astfel încât să distribuie ca dividende 90% din profiturile înregistrate de companiile de stat, statul estimând că va colecta aproape 8 miliarde de lei în acest an, arată un document obținut de Economedia. Deși colectarea de dividende de la companiile de stat este o practică uzuală, Ministerul Finanțelor a cerut totuși ca memorandumul să fie introdus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern, la secțiunea „Confidențiale”. Nu este clar motivul pentru care un astfel de memorandum este confidențial. Economedia a cerut un punct de vedere de la Ministerul Finanțelor și îl vom publica de îndată ce îl primim.

Sursa foto: Economedia

Memorandumul privind colectarea de dividende și solicitarea ca memorandumul să fie confidențial sunt semnate de către Liliana Anghel, secretar general în Ministerului Finanțelor.

Sursa foto: mfe.gov.ro

Anghel a fost anterior director adjunct în ministerul Fondurilor Europene pe vremea când acesta era condus de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș. Ea a fost și angajată a Serviciului Român de Informații (SRI), conform declarației de avere.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
Sursa foto: Economedia

Ministerul Finanțelor precizează că prin Legea bugetului de stat pe anul 2024 au fost prevăzute venituri din dividende și vărsăminte la bugetul de stat în sumă de 7,9 miliarde lei, reprezentând minim 90% din profitul net realizat în anul 2023 de societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și de regiile autonome.

În anul 2023 au fost estimate venituri din dividende și vărsăminte la bugetul de stat în sumă de 9,7 miliarde de lei, reprezentând minim 90% din profitul net realizat în anul 2022 de societățile naționale, companiile national eși societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și de regiile autonome.

Cu toate acestea, Guvernul a fost de acord ca unele companii să repartizeze cote mai mici de 90% din profitul net realizat al anului 2022. Aceste companii au fost Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz și Transelectrica. Astfel, acestea au repartizat o cotă de 50% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende, în sumă de 2,048 miliarde lei, rezultând un deficit de 1,258 miliarde lei din suma de 9,7 miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nimic de mirare, doar trebuie platit 1 miliard cu care Romgaz a rascumparat Neptun Deep de la Exxon, emitand obligatiuni si luind credite. Iar anul asta, f repede vine tunul Rosia Montana dat prin vehicule off shore de speculatori financiaridin aceeasi arie geografica. Ce ma mira pe mine e ca starneste suparare ca M Energiei cere dividende de la companii energetice care exploateaza zacamintele din subsolul tarii pt bugetul tarii dar nu se protesteaza ca PSD a dat pe nimic tot Petrom, inclusiv rezervele din subsol, care nu pot fi instrainate dupa Constitutie! Deci daca nu i dadeau gratis Petrom catre OMV niste dividende bune primea M Energiei si de la Petrom. In loc de dividende, acum se pot face temenele cancelarului de extrema dreapta, ca refuzul lui sa fie cat mai umilitor!

  2. Romgaz pt care pling publicistii ca se extrag dividende prea mari nu are decat 47 % din cota de piata interna la gaz, mai are ceva BSOG si deci cota Petrom e aproape de 50 % pt gazul care tasneste singur in subcarpati! Acolo s a pierdut enorm si se pierde mereu pt ca parlamentarii nu abroga levea de privatizare Petrom care e neconstitutionala! Stimati economisti pierderea mare acoli e, in rest statul ia dividende, ne amendeaza, ne penalizeaza etc sa plateasca tunurile si ingineriilr financiare din trecut! Iar la petrol cota Romgaz e ZERO, totul merge spre habsburgi cum zice AUR!

  3. Asta inseamna sa te conduca junta militaro-mafiota, banditii care au tras in noi in ’89.

  4. Știam că aceste companii de stat au datorii de miliarde la Anaf. Cum se poate să aibă profit și să nu-și plătească datoriile ?

  5. Planul: vanzarea tuturor activelor din RO catre firme straine.
    Apoi romanasii creduli sa “investeasca” la Bursa ca cica ei se imbogatesc….fraierii !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.