EXCLUSIV Unde ajung sutele de milioane de euro pentru agricultură. Ministrul Adrian Chesnoiu explică schemele de sprijin anunțate de guvern / Despre falimentara Casă de Comerț Unirea, inventată de Dăncilă și Daea: Să dovedim că statul român nu și-a pierdut capacitatea de a face lucruri bune

Adrian Chesnoiu

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat într-un interviu pentru Economedia și G4Media în ce constau măsurile de sprijin în agricultură anunțate pe scurt de guvern luni seară. Chesnoiu (PSD) a declarat că cele 200 de milioane de euro pentru procesare în România vizează mai ales cerealele, floarea-soarelui și carnea de oaie, în timp ce granturile nerambursabile în valoare totală de 300 milioane de euro sunt destinate fermierilor.
Interviul pe larg:

  • Despre schema de 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România

Reporter: De când se aplică schema și din ce fonduri va fi finanțată?
Adrian Chesnoiu: De la momentul aprobării schemei de ajutor de stat, sperăm până la 1 iunie. Va fi finanțată din bugetul național. Sperăm să fie prelungită și anul viitor, să devină permanentă.

Rep: Cine sunt beneficiarii?
Adrian Chesnoiu: Fermierii care realizează materia primă și procesatorii. Schema vizează susținerea fermierilor și a procesatorilor ca să adăugăm valoare materiilor primare. De asemenea, are ca scop să vină în sprijinul consumatorilor prin disiparea presiunii asupra stocurilor și prețurilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Rep: Cum va funcționa mecanismul mai exact, în ce domenii se va aplica?
Adrian Chesnoiu: Prin această măsură, 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri si procesatori. Nu se va aplica pe toate domeniile. Plecăm de la balanța comercială și vedem care sunt principalele materii prime date acum la export fără să fie procesate. Nu sunt încă definite, dar din balanța comercială vedem că e vorba despre cereale și semințe oleaginoase. La ambele producem aproape dublu față necesarul de consum, și atunci scopul e să nu mai exportăm materia primă neprocesată, ci să exportăm într-o primă verigă de procesare.

Eventual va fi inclusă și carnea de ovine, să facem carcasarea în România astfel încât să vindem produs finit, nu în viu. O miză e piața din UE, unde 40% e reprezentată de importuri din afara Uniunii.

Noi, deși suntem o țară care producem cereale, importăm furaje. De aceea e important de dezvoltat noi capacități de producție furaje. La fel la oleaginoase.

De altfel, avem și o schemă cu certificatele de depozit la care lucrăm acum, o schemă care a stat 12 ani nepusă în practică. E complementară cu măsura anunțată de guvern. Ambele scheme de sprijin vor face ca materia primă să rămână în țară.

  • 300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români

Rep: De când se aplică măsura pentru alocarea de granturi nerambursabile pentru fermieri?
Adrian Chesnoiu: Cât mai repede posibil. Alocarea se va face din fondurile operaționale pe mecanismul cadrului temporar, banii vin dintr-un fond operațional gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. Dorim ca la 1 mai măsura să intre în funcțiune.

Rep: Cine sunt beneficiarii?
Adrian Chesnoiu: Strict fermierii care au nevoie de capital de lucru.

Rep: Cum va funcționa mecanismul mai exact?
Adrian Chesnoiu: Cei care indeplinesc condițiile de eligibilitate depun o cerere și primesc fondurile nerambursabile. Suma maximă nu e stabilită încă, o discutăm cu Comisia Europeană. Eu, ca ministru al Agriculturii, vreau să plusez mereu.

  • Salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții)

Rep: De când intră în vigoare salariul minim?
Adrian Chesnoiu: E o lege ce va fi adoptată în Parlament, am discurat cu colegii chiar astăzi și dorim să intre la votul final săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Legea e inițiată încă de anul trecut ca urmare a solicitărilor din industria agroalimentară și ale fermierilor.

Rep: Dar ce impact va avea asupra inflației această măsură? Pentru că această creștere de salrii se va vedea în prețul final al produselor.
Adrian Chesnoiu: Va fi un impact pozitiv pentru că va crește puterea de cumpărare a salariaților. În plus, nu mai pleacă muncitorii calificați. De altfel, salariul minim și acum este cu mult peste 3.000 de lei brut în industria agro-alimentară. Ce face legea e să scoată la lumină contractele neînregistrate. E o măsură stimulatorie.

  • 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerț UNIREA – integrator de programe naționale în agricultură

Rep: Care e scopul acestei măsuri? Casa UNIREA s-a dovedit un eșec major, furnizorii nu au fost plătiți, magazinele sunt goale. De ce vreți să reînviați comerțul socialist, care s-a dovedit neviabil?

Adrian Chesnoiu: A fost o eroare de administrare faptul că conceptul inițial (al lui Petre Daea – n.red.) nu a fost pus în aplicare de cei care au venit la guvernare (guvernul Orban – n.red.). După schimbarea guvernului Dăncilă, cei care au preluat frâiele au încercat să omoare acest concept. Unirea trebuie să fie un integrator între consumator și micii producători de materie primă. Acum ne lipsesc capacitățile de colectare a materiei prime din bazinele legumicole și bazinele pomicole, care să fie duse apoi în circuitul comercial.

E greu pentru un fermier mic să obțină toate certificările cerute de marii retaileri. Aici va fi rolul Casei Unirea, se poate acredita ca să preia marfa de la micii producători și să o livreze.

Rep: Statul român s-a dovedit cel mai prost administrator de afaceri, sunt sute de exemple. Credeți că poate gestiona o asemenea activitate?
Adrian Chesnoiu: Da, cred că statul român poate face acest lucru. Am adus lângă mine specialiști, sunt acum în consiliul de aministrație. Nu putem da Casa de comenzi Unirea pe mâna oricui. Trebuie să dovedim că statul român nu și-a pierdut apetența și capacitatea de a face lucruri bune.

Rep: Există măsuri de sprijin pentru motorina și fertilizatorii din agricultură?
Adrian Chesnoiu: La motorină – deja e în implementare o schemă, rambursăm 1,63 lei/litru din acciză. Schema e funcțională din 2015, e aplicată permanent, am actualizat acciza la motorină la 31 decembrie. Azi suntem la zi cu acciza plătită pentru trimestrul 4 de anul trecut.

În ceea ce privește fertilizatorii, Comisia Europeană nu a adoptat pachetul de flexibilizare cerut de mai multe state membre. Au existat cereri inclusiv din Polonia, dar Comisia le-a respins solicitarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.