Exonia va cumpăra două fabrici cu linii tehnologice complete pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile din hârtie în a doua parte a anului viitor/ Compania va investi 50 milioane lei până la finalul lui 2023

Exonia

Exonia, unul dintre principalii jucători din piața locală în producția de ambalaje din hârtie, va cumpăra două fabrici cu linii tehnologice complete pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile din hârtie în a doua parte a anului viitor, a declarat pentru Economedia Tiberiu Stoian, CEO Exonia.

Potrivit antreprenorului, aceste două linii tehnologice sunt în acest moment în producție la fabrica Windmoller & Hölscher în Germania. Când vor fi gata, compania le va instala într-o nouă hală de mari dimensiuni tot pe platforma industrială Exonia din Iași.

„Pentru anul viitor avem un buget de investiții de 10 milioane euro, pe care îi vom aloca pentru extinderea cu 300% a capacității noastre de producție și pentru extinderea spațiilor de producție pe care le utilizăm în prezent, care vor crește de la 12.500 la peste 35.000 mp”, spune Tiberiu Stoian.

Până la finalul anului 2023, antreprenorul estimează că firma va cheltui până la 50 milioane lei.

„Suntem încurajați de tendințele piețelor internaționale, chiar dacă momentan din cauza inflației consumul este descurajat prin acțiuni concertate ale decidenților la nivelul întregului spațiu UE”, conchide Tiberiu Stoian.

Investițiile plănuite pentru 2023 vor diversifica și prin extinderea producției pe alte categorii.

„Vom fi primul producător din CEE (Europa Centrală și de Est) care va fabrica plicuri curier cu sistem de retur automat în același ambalaj, pentru reducerea consumului de ambalaj și a amprentei de carbon”, spune CEO-ul Exonia.

Exonia a aplicat în luna august pentru o finanțare din partea statului de 9,2 milioane lei. În documentul de la Ministerul Finanțelor se arată că firma vrea să investească 18,5 milioane lei. Această sumă va fi investită și în aceste utilaje noi. Acesta spune că firma va realiza toate investițiile deja programate, parțial co-finanțate prin alte măsuri, chiar și fără ajutorul de la stat.

„În ceea ce privește finanțarea activității noastre, tocmai am primit o linie de credit de la Banca Transilvania, și în plus urmează să primim și granturi din Fonduri UE: Măsura de sprijinire a mediului de afaceri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, IMM  INVEST și IMM PROD. O parte din aceste fonduri, deja le-am încasat”, spune antreprenorul.

Compania a încasat în prezent 2 milioane euro, câte un milion pe IMM INVEST și respectiv IMM PROD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *