Pe 31 martie, România și Bulgaria vor intra în Air Schengen, care permite libera circulație între statele membre pentru 400 de milioane de cetățeni. În 2024, controalele la frontierele celor două țări vor fi simplificate și este posibil ca și multe alte aspecte să se schimbe. Există numeroase speculații cu privire la faptul dacă Bulgaria și România vor călca pe urmele Croației, țară care a intrat recent în spațiul Schengen și care a fost criticată pe scară largă pentru că a crescut prețurile în general de la intrarea în UE. Experții consultați de Euronews.com se așteaptă să existe schimbări imediate odată cu aderarea României și Bulgariei în Schengen.
Vor crește prețurile când Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen?
Elaine Warren este expert în călătorii și fondatoarea blogului The Family Cruise Companion. Ea speră că intrarea în zona Schengen nu va duce imediat la o creștere a prețurilor, ceea ce ar putea descuraja imediat potențialii turiști.
„Creșterea concurenței ar putea echilibra orice tendință de creștere prea puternică a prețurilor în locurile cele mai vizitate. În condițiile în care călătorii pot compara cu ușurință prețurile la nivel transfrontalier, hotelurile și alte întreprinderi vor dori să rămână competitive în ceea ce privește tarifele”, spune ea pentru Euronews.com.
Cu toate acestea, se pare că este prea devreme pentru a spune exact ce s-ar putea întâmpla.
„De asemenea, este posibil ca anumite costuri să se alinieze treptat mai mult între țările Schengen. Dar, în general, combinația de efecte – mai mulți vizitatori, dar și o concurență mai acerbă – sugerează că impactul asupra prețurilor nu va fi clar. Locurile populare ar putea înregistra creșteri modeste, în timp ce zonele rurale și prețurile de consum se vor confrunta cu presiuni descendente”, adaugă Warren.
Robert Blaszczyk, șeful departamentului de clienți strategici la o companie globală de fintech Conotoxia, spune pentru Euronews.com că, deși potențialele schimbări nu sunt clare, există speranță atât pentru țări, cât și pentru vizitatori.
„Aderarea la spațiul Schengen are un impact destul de neutru asupra prețurilor din aceste țări, mai ales la început. Impactul marginal pozitiv al reducerii timpului și a costului transportului rutier nu va fi resimțit inițial”, spune el. „Pe termen lung, acesta tinde să fie compensat de o cerere mai puternică stimulată de creșterea numărului de vizitatori. Cu toate acestea, impactul asupra turismului este fără echivoc.”
Ce măsuri iau Bulgaria și România pentru a atrage turismul?
Lucia Polla este expert în călătorii și fondatoarea blogului de călătorii Viva La Vita.Ea este o admiratoare atât a României, cât și a Bulgariei și speră că intrarea în zona Schengen va deschide aceste țări pentru o nouă generație de turiști.
„Abia aștept să văd mai mulți călători descoperind aceste bijuterii. Anticipez o creștere a turismului, ceea ce ar putea duce la o mai mare concurență între furnizorii de servicii turistice – iar asta înseamnă opțiuni de cazare și de transport și mai accesibile!”, spune aceasta.
Călătoriile sustenabile sunt un subiect foarte actual, turiștii alegând din ce în ce mai des metode de transport mai ecologice pentru a ajunge la destinațiile lor. Lucia speră că națiunile din Balcani vor ține cont de acest aspect în încercarea de a atrage mai mulți turiști.
„Vizitatorii vor avea mai multă libertate de a explora în ritmul propriu și de a folosi opțiuni mai ecologice, cum ar fi trenurile și bicicletele. Această schimbare ar putea favoriza o apreciere mai profundă a culturilor locale și a practicilor turistice responsabile, în beneficiul atât al mediului, cât și al comunităților pe care le vizităm”, spune ea.
Se știe că absența controalelor riguroase la frontierele fără privilegii Schengen îi descurajează pe turiștii care consideră că nu merită să se deranjeze. Acest lucru s-ar putea schimba – literalmente peste noapte – spune expertul în turism și cofondatorul StayNewEngland.com Michael Donovan.
„Când am vizitat Bulgaria la începutul anilor 2000, frontierele non-Schengen au adăugat o complexitate care i-a descurajat pe unii călători independenți. După așteptata lor aderare, cred că vom vedea mai mulți turiști cu rucsacul în spate și mai mult turism de tip Eurotrip, în special în rândul tinerilor europeni. Acest grup demografic a dus la creșterea fulminantă a economiilor locale în alte părți după Schengen”, spune el pentru Euronews Travel.
În special România, spune Michael, „se confruntă deja cu o renaștere ca punct de atracție culturală și de aventură în aer liber”. Eliminarea controalelor la frontieră poate aduce coasta unică a Mării Negre și regiunea Transilvaniei pe o scenă cu adevărat globală”.
El – și alți experți – au proiectat o creștere inițială de 15 până la 25 de procente a numărului de vizitatori internaționali în ambele țări, care va continua să crească pe măsură ce trec anii.
„Pe termen mai lung, integrarea deplină va crește probabil și standardele în cadrul infrastructurii de turism, ca mijloc de acomodare a unor volume mai mari. În general, este un pas interesant pentru regiune, care, în opinia mea, va crește profund proeminența sa pe harta internațională a călătoriilor în anii următori”, adaugă Michael.
Ar putea România și Bulgaria să cadă victime ale turismului excesiv?
Deși este clar că intrarea națiunilor în zona Schengen va crește turismul și va susține economiile lor respective, există îngrijorări că turismul excesiv – atât de răspândit în Europa – ar putea deveni în curând o problemă.
Ritesh Raj, COO și CPO al CuddlyNest, o platformă de rezervări hoteliere, consideră că „includerea în Schengen ar putea duce la un turism excesiv în destinații populare din România și Bulgaria. Ar putea duce la o creștere a prețurilor la cazare, bunuri și servicii locale, deoarece cererea crescută duce adesea la creșterea costurilor”, spune el.
Aceasta nu este o concluzie anticipată, totuși, spune el.
“Creșterea turismului ar putea stimula, de asemenea, diversificarea destinațiilor. Accesibilitatea sporită ar putea duce la explorarea unor locații în afara traseelor bătute, răspândind beneficiile turismului mai uniform în întreaga țară, o tendință care ar putea duce la o creștere mai durabilă și mai incluzivă în sectorul turismului.”
Ritesh sugerează că echilibrul dintre creșterea turismului și lipsa de efecte negative depinde de autoritățile din țările respective, afirmând că succesul „va depinde în mare măsură de modul în care România și Bulgaria își vor gestiona politicile și infrastructura turistică în fața numărului crescut de vizitatori”.