România exportă azi 8,6 milioane de metri cubi în țările vecine, potrivit datelor interactive Transgaz. În același timp, importăm 4,5 milioane metri cubi. Exporturile se fac către Ungaria – 7,2 milioane de metri cubi, către Republica Moldova – 1,1 milioane metri cubi și către Ucraina – 0,3 milioane metri cubi. Către Ungaria, vorbim, în cea mai mare parte, de tranzit de gaze, pe care Transgaz îl asigură pentru unguri (contra cost), dar și de export de gaze de producție locală. Către Republica Moldova este doar producție locală iar, în cazul Ucrainei, puținele gaze care pleacă peste graniță reprezintă tranzit.
Putem exporta gaze în extern pentru că avem un consum redus – nici 30 milioane de metri cubi zilnic, marea industrie fiind aproape închisă cu totul și pentru că depozitele subterane sunt deja pline 100%, cu mult înainte de sfârșitul ciclului de stocare (31 octombrie). Așa că, în această perioadă, nu prea avem ce face cu gazele, mai ales că nici termoficarea nu a pornit, fiind cald afară, așa că exportăm.
În ceea ce privește importul, unica intrare este din Bulgaria, pe la punctul Negru Vodă. Este însă vorba despre gaze de o altă provenineță, care poate fi cea rusească, azeră sau turcească. În orice caz, gazele vin via Turcia.
În perspectivele iernii ce vine, principalul mare consumator intern va fi populația și termoficarea marilor orașe. Industria nu pare să-și revină, chimia, ca principal consumator de gaze, este închisă cu totul.