Exporturile chinezești suferă cea mai puternică scădere din ultimii 3 ani

vapor, transport maritim, containere, comert Sursa foto: Pexels

Exporturile Chinei au suferit în decembrie cel mai puternic declin din ultimii aproape trei ani, acumulând o presiune economică suplimentară, în timp ce factorii de decizie politică de la Beijing se confruntă cu o creștere economică slabă și cu o epidemie de Covid-19 la nivel național, scrie Financial Times.

Exporturile au scăzut cu 9,9% de la an la an în dolari în decembrie, potrivit datelor oficiale publicate vineri de administrația generală a vămilor din China, mai rău decât scăderea de 8,7% din noiembrie, dar depășind ușor așteptările privind o contracție și mai mare. Importurile au scăzut cu 7,5% luna trecută, față de o scădere de 10,6% în luna precedentă.

Pentru întregul an, excedentul comercial al Chinei a atins un nivel record de 878 de miliarde de dolari, pe fondul unui boom din perioada pandemiei care a stimulat exporturile.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Dar exporturile au scăzut acum de la an la an în fiecare din ultimele trei luni, pe măsură ce cererea globală a încetinit și epidemiile de Covid au cuprins țara.

Potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, exporturile către SUA și UE au scăzut cu 18% și, respectiv, 20%, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a diminuat apetitul pentru produsele chinezești, în același timp în care Beijingul a început să renunțe la costisitoarea politică „zero Covid” de închidere, testare în masă și carantină obligatorie.

China va publica marți, săptămâna viitoare, cifrele privind creșterea produsului intern brut pentru întregul an și se așteaptă ca aceasta să nu atingă ținta de 5,5%, care era deja cea mai mică cifră de acest fel din ultimele decenii.

Deși strategia sa de zero-Covid a impus costuri economice severe, redeschiderea bruscă a țării a dus la sute de milioane de infecții în doar câteva săptămâni, potrivit estimărilor interne ale guvernului, deschizând o perioadă de perturbări grave.

Economiștii urmăresc îndeaproape impactul redeschiderii asupra activității economice interne, care este de așteptat să își revină în cele din urmă. În decembrie, activitatea din fabrici a scăzut cel mai mult de la începutul pandemiei, potrivit datelor oficiale privind indicele managerilor de achiziții, deși un sondaj privat a arătat un impact mai puțin sever.

Hu a prognozat o accelerare a creșterii în acest an la 5,5%, cu o scădere simultană a exporturilor și o întărire a cererii interne.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: