Exporturile de grâu ale Rusiei aproape că s-au dublat în primele două luni ale anului 2023

grau cereale lanuri Sursa foto: Pixabay

Livrările de grâu, principala cultură agricolă a Rusiei, aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

După un început lent de sezon, exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condiţiile în care cumpărătorii profită de preţul atractiv şi oferta consistentă rusească.

Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când preţurile nu erau aşa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut ajută care grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global.

Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruşi au depăşit o parte din problemele de finanţare şi asigurări provocate de sancţiunile impuse Rusiei. Perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare peste aproximativ două săptămâni, după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui reînnoit. Livrările de grâu din ambele ţări ajută la oprirea agravării inflaţiei mondiale a preţurilor alimentar.

În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank. Piaţa se aşteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.

Alimentele nu au fost incluse pe lista sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, dar restricţiile impuse băncilor şi companiilor de stat din Rusia au făcut tranzacţiile cu cereale mai complicate. Chiar dacă sute de mii de tone de îngrăşăminte ruseşti rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantităţi mari de cereale ruseşti.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *