Exporturile Germaniei au crescut peste aşteptări în ianuarie, datorită cererii ridicate din Statele Unite şi Marea Britanie

Redacția mart. 3, 2023 0 comentarii
germania, steag germania

Exporturile Germaniei au crescut în ianuarie mai mult decât se estima, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), datorită cererii ridicate din Statele Unite şi Marea Britanie, transmite Reuters.

Exporturile au urcat cu 2,1% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5%.

În ianuarie, exporturile germane spre Statele Unite şi Marea Britanie au înregistrat o expansiune de 3,1%, respectiv de 7,8%.

“Faptul că economia SUA își revine ne dă multă încredere. Alte semne pozitive sunt atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi sporirea aşteptărilor companiilor privind exporturile”, a apreciat Alexander Krueger, economist şef la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.

Exporturile în Rusia, conform datelor ajustate sezonier, au urcat cu 12,3% în ianuarie, în timp ce importurile din Rusia au scăzut cu 36,7%.

În pofida redresării, exporturile abia au revenit la nivelul din aprilie 2022, a explicat Carsten Brzeski de la ING. Acesta a adăugat: “Pare că nu mai este comerţul principalul motor de creştere al economiei Germane, aşa cum era înainte. Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi o economie mondială mai fragmentată continuă să submineze vechea formulă de succes a Germaniei”.

Importurile au înregistrat o scădere de 3,4% în ianuarie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 2%. Cele mai multe importuri au venit din China – 12,7 miliarde de euro.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi riscurile geopolitice ar urma să afecteze companiile exportatoare în 2023. Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) se aşteaptă la o creştere a exporturilor de 2,5% în 2023, cu un punct sub nivelul creşterii medii din ultimul deceniu.

În ianuarie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 16,7 miliarde de euro, de la 10 miliarde de euro luna precedentă.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *