Exporturile Germaniei au crescut peste aşteptări în ianuarie, datorită cererii ridicate din Statele Unite şi Marea Britanie

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Exporturile Germaniei au crescut în ianuarie mai mult decât se estima, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), datorită cererii ridicate din Statele Unite şi Marea Britanie, transmite Reuters.

Exporturile au urcat cu 2,1% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5%.

În ianuarie, exporturile germane spre Statele Unite şi Marea Britanie au înregistrat o expansiune de 3,1%, respectiv de 7,8%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Faptul că economia SUA își revine ne dă multă încredere. Alte semne pozitive sunt atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi sporirea aşteptărilor companiilor privind exporturile”, a apreciat Alexander Krueger, economist şef la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.

Exporturile în Rusia, conform datelor ajustate sezonier, au urcat cu 12,3% în ianuarie, în timp ce importurile din Rusia au scăzut cu 36,7%.

În pofida redresării, exporturile abia au revenit la nivelul din aprilie 2022, a explicat Carsten Brzeski de la ING. Acesta a adăugat: “Pare că nu mai este comerţul principalul motor de creştere al economiei Germane, aşa cum era înainte. Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi o economie mondială mai fragmentată continuă să submineze vechea formulă de succes a Germaniei”.

Importurile au înregistrat o scădere de 3,4% în ianuarie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 2%. Cele mai multe importuri au venit din China – 12,7 miliarde de euro.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi riscurile geopolitice ar urma să afecteze companiile exportatoare în 2023. Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) se aşteaptă la o creştere a exporturilor de 2,5% în 2023, cu un punct sub nivelul creşterii medii din ultimul deceniu.

În ianuarie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 16,7 miliarde de euro, de la 10 miliarde de euro luna precedentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: