Exporturile iraniene de petrol au depăşit 1 milion de barili pe zi pentru prima dată în aproape trei ani

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Exporturile iraniene de petrol au crescut la peste 1 milion de barili pe zi pentru prima dată în aproape trei ani, pe baza estimărilor companiilor care urmăresc livrările, reflectând transporturile crescute către China, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Livrările de petrol ale Teheranului în străinătate au fost limitate de când fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA, în 2018, din acordul nuclear convenit în 2015 şi a reimpus sancţiuni Iranului, menite să reducă exporturile de petrol şi veniturile asociate ale acestei ţări.

Iranul a menţinut unele exporturi, în ciuda sancţiunilor, deoarece intermediarii găsesc modalităţi de a ascunde originea produselor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Companiile de urmărire a tancurilor petroliere spun că Beijingul este destinaţia majorităţii acestor transporturi.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a discutat despre importuri cu China, dar nu a impus sancţiuni persoanelor şi companiilor chineze.

Beijingul a cerut Statelor Unite să ridice sancţiunile împotriva Iranului.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite privind relansarea acordului nuclear au fost reluate marţi, la Viena.

Dacă discuţiile vor avea succes, Iranul ar putea relua vânzările libere de petrol.

Iranul a reuşit să crească exporturile în 2021, în ciuda sancţiunilor, potrivit estimărilor consultanţilor şi analiştilor din industria petrolului. Aceste exporturi rămân cu mult sub cele 2,5 milioane de barili pe zi realizate înainte de reimpunerea sancţiunilor.

Firma de consultanţă Petro-Logistics, care urmăreşte fluxurile de petrol, a declarat că exporturile de ţiţei ale Iranului au crescut în decembrie la peste 1 milion de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din aproape trei ani, deşi au scăzut înapoi la aproximativ 700.000 de bpd în ianuarie.

„Nu ne aşteptăm să vedem exproturi de 1 milion de barili pe zi în mod constant până când nu va exista o schimbare în peisajul politic”, a spus directorul general al Petro-Logistics, Daniel Gerber.

O sursă comercială a declarat că volumele din ianuarie au scăzut cu aproximativ 300.000 de barili de petrol pe zi comparativ cu decembrie şi a adăugat că volumele fluctuează din cauza lipsei de nave.

Creşterea exporturilor iraniene vine pe măsură ce oferta globală insuficientă a contribuit la avansul preţului petrolului la un nivel maxim din ultimii şapte ani, de 94 de dolari pe baril.

O ridicare a sancţiunilor americane ar permite, teoretic, Iranului să înceapă să readucă exporturile de ţiţei la 2,5 milioane barili pe zi, un nivel văzut ultima dată în 2018.

Ministerele iraniene de petrol şi de externe nu au răspuns la o solicitare a Reuters de comentarii cu privire la nivelurile exporturilor de petrol.

Ministerul de Externe al Chinei, ca răspuns la o întrebare privind importurile iraniene de petrol ale Chinei, a spus: „Comunitatea internaţională, inclusiv China, a desfăşurat o cooperare normală cu Iranul în cadrul legal global, care este atât rezonabil, cât şi legitim. Merită respect şi protecţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: