Exporturile ucrainene de cereale prin Polonia au crescut cu 50% față de mijlocul anului / În comparație cu octombrie anul trecut, creșterea este de peste 16 ori mai mare, susține un ministru polonez

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Aproximativ 450.000 de tone de cereale ucrainene sunt transportate lunar prin Polonia, cu peste 50% mai mult decât la jumătatea anului, a declarat miercuri ministrul polonez al infrastructurii, în timp ce Varșovia își ajută vecinul să își crească exporturile de produse alimentare, notează Reuters.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale și semințe oleaginoase din lume, iar blocarea porturilor sale de către Rusia, după ce Moscova a invadat țara în februarie, a dus la căutarea unor rute alternative.

După o blocadă de aproape șase luni, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie, în cadrul unui acord între Moscova și Kiev, negociat de Națiunile Unite și Turcia.

Dar sprijinul rusesc pentru acest pact a oscilat în ultimele săptămâni, până la punctul în care Moscova s-a retras temporar la sfârșitul lunii octombrie, ridicând întrebări cu privire la viitorul pe termen lung al acordului care a fost prelungit cu 120 de zile la mijlocul lunii noiembrie.

“În cadrul așa-numitelor culoare de solidaritate, aproximativ 452 de mii de tone de cereale (ucrainene) sunt transportate în prezent pe teritoriul Poloniei, cu peste 50% mai mult decât la mijlocul anului”, a declarat Andrzej Adamczyk.

“În comparație cu luna octombrie a anului trecut, creșterea transportului de cereale în aceeași perioadă a anului 2022 este de peste 16 ori mai mare”, a adăugat el.

 

 

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *