ExxonMobil a primit o lovitură de 3,4 miliarde de dolari pentru că a părăsit Rusia, însă profitul său a crescut în continuare

Offshore sonda exxon

Gigantul american ExxonMobil a achitat o taxă de 3,4 miliarde de dolari pentru părăsirea afacerii sale din Rusia în primul trimestru, dar a înregistrat totuși profituri mult mai mari datorită prețului ridicat al petrolului, scrie CNN.

Veniturile ExxonMobil au crescut cu 53%, până la 90,5 miliarde de dolari. Chiar și cu taxa pentru ieșirea din Rusia, venitul net s-a dublat la 5,4 miliarde de dolari. Și, excluzând elementele speciale, veniturile sale s-au triplat la 8,8 miliarde de dolari, de la 2,7 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Dar câștigurile sale pe acțiune, excluzând elementele speciale, au fost ușor mai mici decât cele estimate de analiștii chestionați de Refinitiv. Conform raportului, acțiunile ExxonMobil au scăzut cu aproximativ 1%.

În martie, la aproximativ o săptămână după invadarea Ucrainei de către Rusia, ExxonMobil a anunțat că va întrerupe proiectul său Sakhalin-1 în Rusia.

BP și Shell și-au anunțat de asemenea intențiile de a părăsi Rusia. Statele Unite și alți aliați au anunțat că vor opri achizițiile de petrol rusesc.

În ciuda taxei mari raportate de ExxonMobil vineri, afacerea din Rusia la care a renunțat nu a reprezentat o mare parte din veniturile sau activele sale petroliere. Raportul anual 2021 al ExxonMobil a stabilit valoarea activelor sale rusești la 4,1 miliarde de dolari, dar aceasta a reprezentat mai puțin de 2% din aceste active la nivel mondial.

ExxonMobil a anunțat, de asemenea, că își crește răscumpărările de acțiuni, iar acum intenționează să răscumpere 30 de miliarde de dolari din propriile acțiuni. Anunțase un program de răscumpărare de 10 miliarde de dolari în urmă cu trei luni, când a raportat rezultatele trimestrului al patrulea.

Alte două mari companii petroliere americane – Chevron și Phillips 66 – au raportat, de asemenea, vânzări și câștiguri în creștere datorită prețurilor puternic ridicate ale petrolului.

Veniturile Chevron au crescut cu 70%, până la 54,4 miliarde de dolari, în timp ce profitul său s-a triplat la 6,5 ​​miliarde de dolari, de la 1,7 miliarde de dolari cu un an mai devreme, depășind ușor previziunile de pe Wall Street.

Veniturile Phillips 66 au crescut cu 67%, la 36,7 miliarde de dolari, și au trecut la un profit de 595 de milioane de dolari, excluzând elementele speciale, comparativ cu o pierdere de 509 de milioane de dolari cu un an mai devreme. Asta a depasit prognozele de pe Wall Street.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *