Fabrica Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică finanțată prin PNRR care-i va asigura 25% din consumul propriu de electricitate

Antibiotice 1

Fabrica de stat Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată parțial prin PNRR, ce va asigura peste 25% din consumul de energie electrică, potrivit unui comunicat. Centrala va produce în medie 3.500 MWh/an, contribuind la reducerea cu peste 2000 de tone pe an a gazelor cu efect de seră, spun reprezentanții companiei.

Antibiotice merge și mai departe pe calea generării de electricitate pentru consumul propriu urmând să amplaseze panouri fotovoltaice de 1,2 MW pe acoperișurile clădirilor pe care le deține, astfel încât, până la sfârșitul anului, din producția de energie solară, să-și asigure până la 35% din consum din această sursă.

„Investiția totală în acest proiect este de 11.8 milioane lei, din care suma de 4,078 milioane lei este acordată de catre Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), diferența fiind asigurata din fondurile proprii ale companiei”, se arată în comunicat.

Potrivit directorului general Antibiotice, Ioan Nani, amplasarea centralei fotovoltaice la sol reprezintă un demers înspre autonomia energetică, tot în același sens fiind implementate măsuri precum eficientizarea consumurilor specifice, înnoirea parcului auto cu mașini electrice, dar și creșterea procentului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile. Tot acest set de măsuri fac parte din componenta de sustenabilitate a Planului de Afaceri Antibiotice “The Future Together 2020-2030”.

„Reducerea amprentei de carbon, în perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficiența energetică pe platforma noastră care să asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiție reprezintă un pas important în această direcție. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect va contribui semnificativ la procesul de decarbonizare”, a declarat Nani.

Noua capacitate de producție a energiei electrice din energie solară este amplasată la sol, pe platforma companiei și se întinde pe o suprafață construită de 31.428 m2, fiind instalate 4.680 panouri fotovoltaice în patru luni. Constructorul a fost Parapet, o companie românească specializată în sectoarele de energie regenerabilă și de siguranță rutieră, cu sedii la Cluj-Napoca, București și Nurnberg. Are un portofoliu bogat de parcuri fotovoltaice și de centrale electrice mixte, fotovoltaice – eoliene – cu stocare, construite „la cheie” sau în diferite stadii, în 15 țări din Europa. „Centrala fotovoltaică instalată pentru Antibiotice Iași e un proiect de referință în acest sens, ne bucurăm să fim parte din soluțiile de sustenabilitate adoptate de companie”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active. În prezent, compania controlată de statul român(prin Ministerul Sănătății) este lider mondial în producerea de Nistatină (antifungic) și cel mai mare producător român de medicamente generice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *