Fabrica de zahăr Luduș ar putea fi încadrată în categoria firmelor în dificultate și beneficia de ajutor de la stat

Zahar pixabay.com

Fabrica de zahăr Luduș ar putea fi încadrată în categoria firmelor în dificultate și ar poate beneficia de ajutor de stat pentru salvare și/sau restructurare în temeiul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate („Orientări”), potrivit unui memorandum al Guvernului. 

Ajutoarele de stat pentru salvarea și/sau restructurarea firmelor în dificultate pot fi acordate numai după notificarea acestora la Comisia Europeană și autorizarea acestuia de către forul european, cât și de o contribuție de 50% la costurile de restructurare din resursele proprii ale ale acționarilor sau ale creditorilor fabricii.

„Ajutorul pentru salvare este, prin natura sa, o asistență urgentă și temporară. Obiectivul său principal este de a face posibilă menținerea pe linia de plutire a unei întreprinderi aflate în dificultate pe durata scurtei perioade necesare pentru elaborarea unui plan de restructurare sau de lichidare. Ajutorul de restructurare implică adesea o asistență mai îndelungată și trebuie să restabilească viabilitatea pe termen lung a beneficiarului pe baza unui plan de restructurare fezabil, coerent șl de perspectivă, care să permită, în același timp, o contribuție proprie adecvată șl o repartizare adecvată a sarcinilor și sa limiteze potențialele denaturări ale concurenței. Prin urmare, acordarea ajutorului trebuie să fie condiționată de punerea în aplicare a planului de restructurare, care trebuie să fie aprobat de către Comisia Europeană”, se menționează în memorandum.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit Orientărilor este necesară o contribuție semnificativă la costurile de restructurare din resursele proprii ale beneficiarului ajutorului, ale acționarilor sau ale creditorilor acestuia sau ale grupului de întreprinderi din care face parte acesta ori din resursele noilor investitori.

O contribuție proprie va fi considerată, în mod normal, ca fiind adecvată în cazul în care cuantumul acesteia este de cel puțin 50 % din costurile de restructurare. în circumstanțe excepționale și în cazul unor dificultăți deosebite, care trebuie să fie demonstrate de statul membru, Comisia Europeană poate să accepte o contribuție sub 50 % din costurile de restructurare, cu condiția ca respectivul cuantum al contribuției să rămână însemnat.

Producătorul francez de zahăr Tereos a ajuns în luna octombrie la un acord cu un grup de fermieri români pentru a-și vinde afacerea locală de zahăr, la mai puțin de o lună după ce a anunțat că va închide fabrica deoarece discuțiile cu un potențial cumpărător au eșuat.

Tereos încearcă de mai bine de un an să vândă activitățile sale deficitare din România, ca parte a unei strategii mai ample de reducere a gradului de îndatorare.

Fabrica, situată în Luduș, este una dintre ultimele două fabrici de prelucrare a zahărului rămase în România. Aceasta a suferit din cauza reducerii constante a suprafeței de teren plantate cu zahăr în țară.

Avea o capacitate de 60.000 de tone de zahăr, dar a redus puternic volumele în ultimii ani, a declarat purtătorul de cuvânt al Tereos. Închiderea sa definitivă fusese planificată pentru începutul anului 2023.

„Primul pas a fost făcut, suntem pe drumul cel bun și fabrica se va redeschide”, a declarat Teodor Aflat, care exploatează 8.000 de hectare în județul Sibiu, în centrul României, citat de agenția de presă de stat Agerpres.

Compania interesată de cumpărarea fabricii Tereos înainte ca discuțiile să eșueze a fost grupul românesc Scandia Food, care caută în mod activ potențiale achiziții pentru a-și consolida afacerile.

Directorul general Andrei Ursulescu a declarat atunci pentru Reuters că Scandia Food dorea să vadă fabrica în producție pentru a face o evaluare și că prețul cerut de Tereos era relativ prohibitiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.