Facebook amenință cu blocarea conținutului de știri din Canada din cauza unui proiect de lege care spune că trebuie să le dea bani furnizorilor de știri

facebook computer business Sursa foto: Unsplash

Facebook a avertizat că ar putea bloca partajarea de conținut de știri pe platforma sa în Canada, din cauza îngrijorărilor legate de legislația care ar obliga platformele digitale să plătească site-urile de știri, scrie Reuters.

Legea privind știrile online, introdusă în aprilie, a stabilit reguli pentru a forța platforme precum Facebook și Google să negocieze înțelegeri comerciale și să plătească site-urile de știri pentru conținutul lor, într-o mișcare similară cu o lege revoluționară adoptată anul trecut în Australia. 

Legislația este în curs de examinare la o comisie parlamentară, la care compania americană de social media a declarat că nu a fost invitată pentru a-și exprima îngrijorările.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Credem că Legea privind știrile online prezintă în mod eronat relația dintre platforme și publicațiile de știri și solicităm guvernului să își revizuiască abordarea”, a declarat Marc Dinsdale, șeful parteneriatelor media la Meta Canada, într-o postare pe blog.

“În fața unei legislații nefavorabile bazate pe presupuneri false care sfidează logica modului în care funcționează Facebook, credem că este important să fim transparenți cu privire la posibilitatea ca noi să fim forțați să reconsiderăm permiterea partajării conținutului de știri în Canada”, a scris Dinsdale.

Ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, care a introdus proiectul de lege, a declarat că guvernul a continuat să aibă “conversații constructive” cu Facebook.

“Tot ceea ce le cerem giganților din domeniul tehnologiei, precum Facebook, este să negocieze înțelegeri corecte cu agențiile de știri atunci când profită de pe urma muncii lor”, a spus Rodriguez într-o declarație trimisă prin e-mail.

Legislația propune ca platformele digitale care au un “dezechilibru de negociere” cu site-urile de știri – măsurat prin parametri precum veniturile globale ale unei firme – să încheie acorduri echitabile care vor fi apoi evaluate de un organism de reglementare.

Dinsdale a declarat că conținutul de știri nu a fost o atracție pentru utilizatorii Facebook și nu a adus venituri semnificative pentru companie.

Atunci când Australia, care a condus eforturile globale de a limita puterile firmelor de tehnologie, a propus o legislație care să le oblige să plătească media locale pentru conținutul de știri, Google a amenințat că își va închide motorul de căutare australian, în timp ce Facebook a tăiat tot conținutul terților din conturile australiene timp de mai bine de o săptămână.  

Ambele au ajuns în cele din urmă la înțelegeri cu companiile media australiene după ce au fost oferite o serie de amendamente la legislație.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: