Familia Prigoană, fondatorul Realitatea TV, derulează cel mai mare proiect privat finanțat cu fonduri UE în Moldova

Honorius Prigoană - Facebook Foto: Honorius Prigoană - Facebook

Cel mai mare proiect privat finanțat cu fonduri europene din zona de nord-est a țării a ajuns în faza de licitație: construirea și amenajarea unui incubator de afaceri în Parcul Industrial I din comuna ieșeană Miroslava costă 55,7 milioane lei.

Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, iar beneficiarul este firma Perspectives Constructions Invest SRL. Compania este din București și îi are ca asociați pe Adrian Honorius Prigoană și Ștefan Constantinescu, ambii cu 50% din părțile sociale.

Adrian Honorius Prigoană este fiul lui Silviu Prigoană, omul de afaceri care a fondat Realitatea TV și grupul de firme de salubritate Rosal.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Contractul de finanțare europeană a fost semnat în iunie 2019. Prima licitație organizată pentru construirea centrului de afaceri a fost anulată. În prezent, Perspectives are în derulare cea de-a doua procedură – o singură firmă a depus ofertă, iar termenul de evaluare a fost 30 aprilie.

„Piața-țintă căreia se adresează Incubatorul de afaceri – Perspectives este reprezentată de întreprinderile mici și mijlocii cu o vechime mai mică de 3 ani, din domeniul IT&C localizate în județul Iași și județele învecinate (Suceava, Vaslui, Botoșani, Neamț)”, se arată în fișa de proiect depusă la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Potrivit indicatorilor propuși prin proiect, Perspectives vrea să incubeze un număr de până la 80 de firme în cel mult 2 ani de la finalizarea investiției. Printre beneficiile pe care firmele incubate ar urma să le aibă se numără: spațiu de desfășurare a activității și implici accesul la toate facilitățile (utilități, mobilier și dotări specifice domeniului de activitate – echipamente IT și software, săli de conferințe etc.), consiliere managerială, acces la servicii de formare profesională, servicii financiare și juridice, acces la programe de finanțare, transfer și comecializarea de tehnologie, precum și cotnracte cu universități și institute de cercetare și dezvoltare.

Din punct de vedere volumetric, incubatorul va cuprinde 3 module identice cu un regim de înălțime demisol, parter și 1 etaj. Cele trei corpuri sunt legate între ele cu alte două construcții cu același regim.

„Incubatorul de afaceri, pe lângă spații de birouri pentru companiile incubate sunt propuse următoarele funcțiuni: săli de sport și relaxare, clinică medicală cu cabinete pentru medicina muncii și prim ajutor, farmacie, magazin, restaurant/cafenea, săli multifuncționale și birourile administravite ale companiei ce gestionează incubatorul. Toate aceste funcțiuni suplimentare sunt propuse pentru a crea un ansamblu independent, în care companiile să fie sprijinite în dezvoltarea lor. Personalul va avea la dispoziție, pe lângă zonele de muncă dotate cu echipamente de ultimă oră, și spații de recreere și culturale pentru momentele de pauză. Aceste spații au rol și de socializare și crearea unor noi conexiuni între diversele companii ce sunt găzduite în incubator”, se arată în documentația de atribuire a contractului de lucrări.

Pentru construirea incubatorului de afaceri, Perspectives a estimat un necesar de costuri de 36,2 milioane lei, fără TVA. La licitația în curs participă o singură firmă: Vertical Development Construct, companie din București înființată în octombrie 2020. Ofertantul are un terț susținător la procedură, respectiv firma Davidan Imobil SRL din Bistrița, companie cu portofoliu în construcții civile și industriale.

Incubatorul de afaceri va fi construit în Parcul Industrial I Miroslava, cel mai dezvoltat parc de acest tip din județul Iași și care se află la circa 10 km de municipiul Iași, cu acces la șoseaua de centură a orașului. În parc sunt peste 50 de rezidenți, iar unii dintre aceștia funcționează la capacitate maximă.

În ceea ce privește proiectele private finanțate prin intermediul POR la nivelul regiunii de nord-est, o inițiativă similară cu cea a Perspectives este în județul Suceava: firma Fast Stream SRL construiește un incubator destinat IMM-urilor care activează în industrii creative în municipiul Rădăuți. În acest caz, investiția se ridică la 25,3 milioane lei. Al treilea cel mai mare proiect privat din regiune vizează construirea unui hotel în Suceava (19,4 milioane lei) de către firma Polaris Cafe SRL.

Celelalte proiecte private finanțate prin intermediul POR au fiecare o valoare sub pragul de 10 milioane lei. În total, peste 400 de firme au beneficiat de fonduri în cadrul POR cu o valoare a proiectelor de aproape un miliard de lei, circa 600 milioane lei din această sumă reprezentând asistența financiară nerambursabilă.

Până în prezent au fost finalizate 230 de proiecte, iar peste 190 sunt în curs de implementare. În același timp, 20 de contracte au fost reziliate, iar alte 6 sunt suspendate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: