FAO: Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în februarie

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a atins un nivel ridicat record în februarie, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale şi a preţurilor la lactate, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citată de Agerpres.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie. Datele pentru ianuarie au fost revizuite în scădere, iniţial se fiind raportat un nivel de 135,7 puncte.

Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Temerile privind situaţia recoltelor şi disponibilitatea exporturilor furnizează doar o explicaţie parţială a creşterii preţurilor globale la produsele alimentare. „Majorarea preţurilor produselor alimentare vine din afara producţiei de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrăşămintelor şi al furajelor”, a apreciat economistul FAO Upali Galketi Aratchilage.

Datele pentru raportul din februarie au fost în cea mai mare parte adunate înaintea invadării Ucrainei de către Rusia. Temerile privind tensiunile din zona Mării Negre au afectat pieţele agricole încă înainte de izbucnirea conflictului, iar analiştii avertizează că un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

Preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nou nivel record, din cauza tensiunilor geopolitice.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3% luna precedentă, preţul grâului a urcat cu 1,1% iar preţul porumbului a crescut cu 5,1%, din cauza temerilor privind furnizările din porturile de la Marea Neagră.

Preţurile la lactate au urcat cu 6,4% în februarie, a şasea lună de creştere consecutivă, în timp ce preţurile la carne au urcat cu 1,1% luna precedentă.

În contrast, preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 1,9% în februarie, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.

FAO a dat publicităţii primele estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2022, prognozând o creştere a producţiei mondiale de grâu la 790 milioane de tone, de la 775,4 milioane de tone în 2021, datorită randamentelor ridicate şi a suprafeţelor mari plantate în Canada, Statele Unite şi Asia. FAO avertizează că proiecţiile nu au luat în calcul posibilul impact al conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *